Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ukrajinská SBU zadržala Francúza, ktorý pripravoval útoky počas Euro-2016

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV – Na Ukrajine zadržali francúzskeho občana, ktorý je podozrivý z plánovania série teroristických útokov, ku ktorým malo dôjsť na území Francúzska pred majstrovstvami Európy vo futbale a počas nich. Informovala o tom dnes ukrajinská bezpečnostná služba (SBU).

Ako uviedla agentúra UNIAN, SBU dnes oznámila, že Francúza sledovala od decembra minulého roku, pričom ho nechala, aby si zaobstaral výzbroj. Zadržaný bol v máji na poľsko-ukrajinských hraniciach.

Podľa televízie BFMTV zadržaným je 25-ročný Grégoire M. Ukrajinské úrady ho zadržali 21. mája na poľsko-ukrajinskom hraničnom priechode. V dodávke prevážal 125 kilogramov výbušniny TNT, sto detonátorov, päť samopalov typu Kalašnikov, viac ako 5000 nábojov a dve protitankové päste. V aute sa našlo aj niekoľko masiek na tvár.

Muž je podozrivý, že plánoval sériu 15 teroristických útokov, ku ktorým malo dôjsť na území Francúzska pred majstrovstvami Európy vo futbale a počas nich. Okrem infraštruktúry spätej s futbalovými majstrovstvami mal v úmysle útočiť aj na židovské a moslimské modlitebne a verejné budovy. 

BFMTV informovala, že francúzsky občan má svojimi názormi blízko ku krajnej pravici. Počas výsluchov deklaroval svoj nesúhlas s politikou vlády svojej krajiny ohľadom "masívneho príchodu cudzincov do Francúzska, šírenia islamu a s globalizáciou".

Deň po jeho zadržaní v poľsko-ukrajinskom pohraničí sa jeho prípadom začala zaoberať aj jednotka kriminálnej polície vo francúzskom meste Nancy v departemente Moselle, odkiaľ mladý muž pochádza. 

Francúzski vyšetrovatelia následne urobili domovú prehliadku v mieste jeho trvalého bydliska - v obci Nant-le-Petit. V byte sa našli "komponenty výbušnín a tričko" s logom krajne pravicovej skupiny, napísal denník L'Est Républicain. Mladík pracoval ako inseminátor v roľníckom družstve.

Podľa televíznej stanice M6 mladík nemá záznam v registri trestov a nebol ani objektom záujmu francúzskych tajných služieb. Začali sa však oňho zaujímať niekoľko dní pred jeho zadržaním na Ukrajine.

Francúzski vyšetrovatelia začali proti mladému mužovi viesť predbežné vyšetrovanie pre podozrenie z obchodovania so zbraňami, pričom pátrajú po tom, odkiaľ vzal peniaze na financovanie arzenálu, ktorý sa snažil previezť - ide o sumu vo výške 250.000 eur, aký mal s týmito zbraňami zámer. Parížska prokuratúra, ktorá sa zaoberá prípadmi súvisiacimi s terorizmom, zatiaľ svoje vyšetrovanie nezačala.

Európsky futbalový šampionát vo Francúzsku sa začne 10. júna a dejiskami jeho zápasov bude desať miest. O bezpečnosť na štadiónoch a v zónach vyhradených pre futbalových fanúšikov sa bude starať 90.000 policajtov, príslušníkov žandarmérie a zamestnancov bezpečnostných služieb.

Ministerstvo už zadržanie potvrdilo

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí dnes potvrdilo zadržanie svojho občana na Ukrajine, kde ho obvinili z pašovania, prípravy teroristických útokov a nezákonného narábania so zbraňami. V Paríži to vyhlásil hovorca francúzskeho ministerstva zahraničia Romain Nadal. Dodal, že Paríž a Kyjev sú v stálom kontakte.

Francúzske médiá dnes informovali, že francúzskeho občana, ktorý údajne plánoval útoky pred futbalovým šampionátom Euro-2016 a počas neho, zadržali na ukrajinsko-poľskej hranici. Ukrajinská pohraničná stráž v jeho aute našla zbrane a výbušniny. Ukrajinská tajná služba SBU dnes potvrdila zadržanie i obvinenie francúzskeho občana a dodala, že sa tým podarilo zabrániť  sérii 15 teroristických útokov vo Francúzsku. Ich terčom mali byť okrem mostov a železníc aj židovské a moslimské modlitebne, ako aj verejné budovy.

Riaditeľ ukrajinskej SBU Vasyľ Hrycak dnes na brífingu v Kyjeve uviedol, že Francúz sa na Ukrajine vydával za dobrovoľníka, nadviazal kontakty s veliteľmi dobrovoľníckych oddielov a prisľúbil im bližšie nešpecifikovanú pomoc. Podľa Hrycaka "zahraničný diverzant" veľmi rýchlo začal prejavovať záujem o to, či je na Ukrajine možné kúpiť zbrane a ďalšie útočné zariadenia. Okrem toho sa veľmi negatívne vyjadroval na adresu vlády svojej krajiny a vyjadril zámer spáchať tam rad teroristických útokov na znak protestu proti jej politike.

Ako Hrycaka citovala agentúra UNIAN, počas operatívnej akcie bolo občanovi Francúzska odovzdaných päť automatov typu Kalašnikov, dve riadené protitankové rakety, 125 kilogramov TNT a sto detonátorov. Zdôraznil, že operácia, ktorej cieľom bolo Francúzovo zadržanie a usvedčenie, sa pripravovala pol roka. Podľa televízie BFMTV zadržaným je 25-ročný Grégoire M. Deň po jeho zadržaní v poľsko-ukrajinskom pohraničí sa jeho prípadom začala zaoberať aj jednotka kriminálnej polície vo francúzskom meste Nancy v departemente Moselle, odkiaľ mladý muž pochádza. 

Francúzski vyšetrovatelia následne urobili domovú prehliadku v mieste jeho trvalého bydliska - v obci Nant-le-Petit. V byte sa našli "komponenty výbušnín a tričko" s logom krajne pravicovej skupiny, napísal denník L'Est Républicain. Mladík pracoval ako inseminátor v roľníckom družstve. Podľa televíznej stanice M6 mladík nemá záznam v registri trestov a nebol ani objektom záujmu francúzskych tajných služieb. Začali sa však oňho zaujímať niekoľko dní pred jeho zadržaním na Ukrajine.

Francúzski vyšetrovatelia začali proti mladému mužovi viesť predbežné vyšetrovanie pre podozrenie z obchodovania so zbraňami, pričom pátrajú po tom, odkiaľ vzal peniaze na financovanie arzenálu, ktorý sa snažil previezť - ide o sumu vo výške 250.000 eur, aký mal s týmito zbraňami zámer. Parížska prokuratúra, ktorá sa zaoberá prípadmi súvisiacimi s terorizmom, zatiaľ svoje vyšetrovanie nezačala.

Viac o téme: FrancúzskoUkrajinaSBUEuro-2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu