Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Komunálne voľby v Taliansku sú i testom popularity premiéra Renziho

Matteo Renzi
Matteo Renzi (Zdroj: SITA)

RÍM - Komunálne voľby v Taliansku dnes v prvých hodinách po otvorení volebných miestností oprávnených občanov nelákali. Predpoludním prišlo k urnám iba 17,99 percenta voličov, pričom v Ríme ich bolo iba čosi viac ako 14 a v Miláne okolo 15 percent.

Nič to však nemení na tom, že krajina žije v očakávaní, či sa protisystémovému Hnutiu piatich hviezd (M5S) podarí dosiahnuť cieľ a získať radnicu v hlavnom meste krajiny na Apeninskom polostrove, kde je vnímané ako favorit. Platí to o to viac, že voľby sú vnímané i ako test popularity premiéra Mattea Renziho.

Líderka rímskej kandidátky M5S, fotogenická 37-ročná právnička Virginia Raggiová by sa v prípade víťazstva stala vôbec prvou ženou na čele tamojšieho magistrátu. Spomedzi štvorice veľkých talianskych miest (Rím, Miláno, Neapol, Turín) je kandidát Demokratickej strany (PD) premiéra Mattea Renziho jasným favoritom iba v Turíne. Tvrdý súboj sa očakáva v Miláno, kde pôvodne favorizovaného kandidáta PD ohrozuje stredopravý rival. Renziho nominant zrejme neuspeje ani v Neapole. 

V mestách, v ktorých žiaden z kandidátov nezíska dnes viac ako 50 percent hlasov, sa bude 19. júna konať druhé kolo volieb. V krajine, v ktorej bolo oprávnených voliť v okolo 1300 obciach a mestách asi 13 miliónov voličov, budú hlasovacie miestnosti otvorené až do 23.00 hod. Definitívne výsledky hlasovania by mali byť známe v pondelok.

Viac o téme: Komunálne voľbyTalianskoMatteo Renzi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu