Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Novému rakúskemu lídrovi gratuluje celý svet: Budem prezidentom pre všetkých

Alexander Van der Bellen Zobraziť galériu (6)
Alexander Van der Bellen (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ – Zmierlivý tón vyžaroval dnes z prvého vystúpenia novozvoleného rakúskeho prezidenta Alexandra Van der Bellena po vyhlásení oficiálnych volebných výsledkov. Jeho dejiskom bol viedenský Palais Schönburg, kde víťaza prezidentských volieb i jeho následné slová privítal a sprevádzal potlesk.

Podľa Van der Bellena je tesný výsledok symbolom pre dve polovice krajiny, ktoré spoločne tvoria krásne Rakúsko. Van der Bellen ubezpečil vládu spolkového kancelára Christiana Kerna i parlament, že chce byť ich konštruktívnym partnerom. Súčasne informoval, že s platnosťou od dnešného dňa pozastavuje svoje členstvo v radoch rakúskych Zelených.

Podľa jeho slov existovalo rozdelenie v rámci rakúskej spoločnosti už pred nedávnou volebnou kampaňou, len nebolo tak v centre pozornosti. Teraz však bude podľa neho potrebná iná kultúra, kultúra dialógu a politika, ktorá sa nezaoberá sama so sebou ale reálnymi otázkami, povedal podľa tlačovej agentúry APA Alexander Van der Bellen a netajil, že na neho čaká mnoho práce.

Alexander Van der Bellen
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Podľa vlastných slov sa počas celej volebnej kampane usiloval lobovať za to spoločné. Mojím cieľom je byť konštruktívnym partnerom pre spolkovú vládu i rakúsky parlament. Rád by dosiahol, aby ľudia po šiestich rokoch jeho pôsobenia vo funkcii mohli konštatovať, že sa čosi pre nich zmenilo k lepšiemu.

"Budem samozrejme nadstraníckym spolkovým prezidentom pre všetkých Rakúšanov, pre všetkých ľudí v krajine. Budem konať výlučne podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia a blaho Rakúska budem vnímať ako najvyššiu maximu pre moje konanie," vyhlásil Van der Bellen.

Van der Bellenovi sa hrnú gratulácie nielen z domova, ale aj zahraničia 

Novozvolenému rakúskemu prezidentovi Alexandrovi Van der Bellenovi gratulovali dnes popoludní k víťazstvu vo voľbách rakúsky spolkový kancelár Christian Kern i vicekancelár Reinhold Mitterlehner. Kern, ktorý iba pred niekoľkými dňami prevzal post šéfa spolkovej vlády vo Viedni, ubezpečil budúcu hlavu štátu, že vláda v ňom vidí partnera, ktorý je proeurópsky a otvorený svetu a ktorý je predstaviteľom politiky vytvárajúcej šance, a nie vyvolávajúcej strach či obavy. Tie však vyžadujú konkrétne opatrenia, nový štýl vládnutia a adekvátne politické priority, vyplynulo z jeho vyhlásenia.

Alexander Van der Bellen
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Kancelár súčasne poukázal na tesný volebný výsledok a voličom neúspešného prezidentského kandidáta Norberta Hofera odkázal, že ich hlasovanie z protestných dôvodov vláda vníma a urobí všetko, aby sa nikto necítil ako neúspešný a každý v nej videl svojho zástupcu.

V podobnom duchu hovoril aj spolkový vicekancelár Reinhold Mitterlehner, ktorý vyjadril rešpekt takmer 50 percentám voličov, ktorí podporili Norberta Hofera. Zdôraznil, že v záujme ukončenia istej polarizácie v krajine je potrebné uprednostniť to spoločné pred tým, čo odlišuje.

Alexander Van der Bellen
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Bezprostredne po vyhlásení oficiálnych výsledkov gratulovala víťazovi predsedníčka rakúskeho parlamentu Doris Buresová, ktorá vyjadrila optimizmus, že hlava štátu sa stane zjednocujúcou a zmierujúcou silou v krajine. Po polarizujúcej volebnej kampani je nevyhnutné úsilie na zomknutie spoločnosti a upevnenie dôvery ľudí v demokraciu a jej inštitúcie, zdôraznila.

Predseda Rakúskej biskupskej konferencie, arcibiskup viedenský, kardinál Christoph Schönborn vyzval novozvoleného prezidenta, ktorému tiež gratuloval k úspechu, na spojenie krajiny. Duchovný akcentoval, že vzhľadom na tesnosť výsledku je osobitne dôležité, aby prezident uprednostnil to, čo spája, pred tým, čo rozdeľuje, pričom netajil, že aj v cirkevných kruhoch došlo počas predvolebnej kampane k polarizácii.

Alexander Van der Bellen
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Gratulácie adresovali Alexandrovi Van der Bellenovi aj rakúski euroskomisár Johannes Hahn či rakúski poslanci Európskeho parlamentu. Z Bruselu však prišlo aj blahoželanie od predsedu Európskej strany zelených, nemeckého europoslanca Reinharda Bütikofera, ktorý sa nechal počuť, že úspech niekdajšieho lídra rakúskych Zelených ukazuje, že "je možné brániť európske hodnoty a naše spoločné republikánske a demokratické ciele proti rastúcemu pravicovému populizmu".

To isté platí o konzervatívcoch a sociálnych demokratoch, ktorých európske strany privítali výsledky rakúskych prezidentských volieb s radosťou a úľavou. Líder európskych sociálnych demokratov, niekdajší bulharský premiér Sergej Stanišev uviedol, že je veľmi šťastný z úspechu Alexandra Van der Bellena a veľmi sa mu uľavilo, že jeho konkurent Norbert Hofer neuspel.

Je to deň, kedy si môžeme vydýchnuť

Je to skutočne deň, v ktorý si môžeme vydýchnuť, deň, keď sa nenaplnili obavy z víťazstva ultrapravicového kandidáta, ktorého stranícka ideológia vychádza priamo z národného socializmu, vyhlásil šéf frakcie sociálnych demokratov Gianni Pittella.

Manfred Weber, predseda frakcie Európskej ľudovej strany v kontinentálnom zákonodarnom zbore, najsilnejšieho klubu EP, povedal, že sa Rakúšanky a Rakúšania vyslovili za konštruktívnu spoluprácu v Európe, čomu sa teší. Je to dobrý výsledok pre Rakúsko a Európu, avšak výsledok populistov treba brať vážne a poskytnúť naň odpoveď, dodal.

Alexander Van der Bellen
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová výsledky rakúskych prezidentských volieb komentovať nechcela, informovala tlačová agentúra APA. Nemecký spolkový prezident Joachim Gauck gratuloval novozvolenému rakúskemu prezidentovi. Podľa tlačovej agentúry DPA vyzdvihol predovšetkým proeurópsku orientáciu Alexandra Van der Bellena a fakt, že funkciu prevezme v období veľkých výziev na starom kontinente.

"Teším sa, že sa ako presvedčený Európan aj v rámci vašich nových úloh chcete angažovať za silnú, spoľahlivú a dlhodobo aj prehĺbenú Európsku úniu," formuloval najvyšší nemecký predstaviteľ. Joachim Gauck podčiarkol vynikajúce bilaterálne vzťahy medzi oboma krajinami, a to tak v politickej, ekonomickej, kultúrnej i spoločenskej sfére. Poznamenal, že sa spoločne s Alexandrom Van der Bellenom chce aj v budúcnosti angažovať za prehlbovanie priateľstva medzi Rakúskom a Nemeckom.

Francúzsky premiér Manuel Valls s úľavou prijal informácie o výsledku rakúskych prezidentských volieb. Podľa vlastných slov, ktoré sa objavili na jednej zo sociálnych sietí, registroval s úľavou, že Rakúšania odmietli populizmus a extrémizmus. "Každý v Európe by sa z toho mal poučiť," poznamenal.

Za dobré a dôležité pre Európu označili výsledky rakúskych prezidentských volieb českí politici. Premiér Bohuslav Sobotka pogratuloval novozvolenej hlave alpskej republiky a ubezpečil, že sa teší na dobrú susedskú spoluprácu.

Radosť nad výsledkami z Viedne vyjadril aj šéf talianskej diplomacie Paolo Gentiloni, podľa ktorého úľavu počuť z celého starého kontinentu, Taliansko nevynímajúc, veď Rakúsko je susednou a spriatelenou krajinou, podčiarkol minister v Bruseli. Aj on však upozornil, že neslobodno zabudnúť na polovicu voličov, ktorá sa vyjadrila inak.

EÚ prijala s úľavou, že Rakúsko nebude mať extrémistického prezidenta 

Výsledok druhého kola rakúskych prezidentských volieb bol dnes hlavnou témou kuloárnych rozhovorov na Rade EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli. Uviedol to minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák, podľa ktorého diplomati "s úľavou" prijali správu, že sa víťazom volieb stal Alexander Van der Bellen.

"Všetci ministri zisťovali, aký je vývin situácie. Nakoniec s neskrývanou úľavou sme si vypočuli informáciu nášho rakúskeho kolegu, že vyhral kandidát s podporou Strany zelených a nie kandidát Slobodnej strany Rakúska," uviedol Lajčák pred novinármi.

Podľa jeho slov sa dá povedať, že Rakúsko sa vyhlo tomu, aby bolo prvou členskou krajinou EÚ, kde by sa predstaviteľ extrémistickej politickej skupiny stal hlavou štátu. Zároveň však dodal, že počet hlasov pre Norberta Hofera, ktorý prehral len o vyše 30.000 hlasov, EÚ nemôže ignorovať.

Na otázku, ako môže EÚ zabrániť nárastu extrémizmu a extrémistických a populistický strán, Lajčák odpovedal, že sa nedá v tomto smere uvažovať o nejakom jednorazovom opatrení. Dodal, že chybou inštitúcií EÚ je to, že sa príliš vzdialili obyčajným ľuďom, ktorí už nemajú dôveru v štandardné politické strany a ich lídrov. Takýto voliči sa potom utiekajú sa k tým, ktorí sľubujú, že vyriešia ich problémy rýchlo a bezbolestne, čo sa nedá.

"V mnohých krajinách EÚ medzi najsilnejšie politické strany patria práve takéto subjekty a je čas na budíček, aby sa európske inštitúcie vymanili z bubliny, ktorá im bráni vnímať svet taký, aký je," skonštatoval Lajčák. 

Viac o téme: PrezidentRakúskoAlexander Vander Bellen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu