Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kauza arcibiskupa Sokola opäť na súde: Od odškodného však neustúpil

Ján Sokol
Ján Sokol (Zdroj: SITA)

TRNAVA - Sporom emeritného arcibiskupa Jána Sokola a vydavateľstva W Press o ochranu osobnosti a náhradu nemajetkovej ujmy sa dnes opäť začal zaoberať Okresný súd v Trnave. Sokol žiada od vydavateľstva ospravedlnenie a náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 50-tisíc eur za sériu článkov v týždenníku .týždeň.

V minulosti jeho žalobu súdy zamietli, emeritný arcibiskup však uspel na Ústavnom súde SR, ktorý konštatoval, že bolo porušené právo Jána Sokola na spravodlivé súdne konanie a na súdnu ochranu. Krajský súd potom rozsudok prvostupňového súdu zrušil a vrátil okresnému súdu.

Sokol dnes na súd osobne neprišiel, jeho právny zástupca potvrdil, že trvá na ospravedlnení za neoprávnené zásahy do jeho práva na ochranu osobnosti aj na zaplatení čiastky 50-tisíc eur. Právny zástupca vydavateľstva W Press uviedol, že ,,žalobca nie je pravdovravný a nemôže sa domáhať ochrany svojej cti, keď na súde v tomto konaní preukázateľne neuvádzal pravdu.“ Obe strany navrhujú vypočuť ďalších svedkov, vrátane audítorky, ktorá preverovala cirkevné účtovníctvo. Sudkyňa pojednávanie odročila na september 

Sokol podľa článkov z roku 2009 ešte ako arcibiskup previedol 500 miliónov slovenských korún (16 596 959 eur) získaných z predaja cirkevných pozemkov na účet Štefana Náhlika, ktorého .týždeň označil za bývalého agenta ŠtB. Sokol prevod takejto čiastky od začiatku procesu popieral, podľa neho za predaj nikto nedostával ani žiadne provízie. Týždenník publikoval jeho vyjadrenie, že prevod čiastky pol miliardy korún je lož. 

Sudkyňa Okresného súdu v Trnave Jana Hanzlíková Sokolovu žalobu pred štyrmi rokmi zamietla. V zdôvodnení svojho verdiktu zdôraznila, že stále prebieha transformácia slovenskej spoločnosti, čo si vyžaduje prísnejšiu ochranu slobody prejavu. 

Súd predvolá na nasledujúce pojednávanie ako svedka aj audítorku, ktorá nezrovnalosti v účtovníctve v súvislosti s predajom pozemkov zistila, keď robila audit po Sokolovom odchode z úradu. Účtovníčku však najskôr bude potrebné v zmysle zákona zbaviť mlčanlivosti. Predvolaní budú aj ďalší dvaja svedkovia. Sudkyňa od ostatných predvolaní upustila, nakoľko, ako uviedla, dokazovanie bolo robené v predchádzajúcich kolách. Vtedy vypovedali okrem Jána Sokola aj arcibiskupi Róbert Bezák a Stanislav Zvolenský, František Mikloško a viacerí, teraz už aj bývalí zamestnanci Arcibiskupského úradu v Trnave.

Viac o téme: ArcibiskupProcesOdškodnéJán Sokol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu