Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Brutálne boje v Sýrii pokračujú: Asadove bomby zasiahli nemocnicu, zahynulo vyše 20 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HALAB - Pri nálete bola v noci na dnes v severosyrském meste Halab zasiahnutá nemocnica, v ktorej zahynulo na 20 ľudí, medzi nimi traja zdravotníci vrátane pediatra. Oznámila to televízia Al-Džazíra, ktorá útok pripísala sýrskej armáde.

Organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR), ktorá situáciu monitoruje z Británie s pomocou miestnych informátorov, hovorí o niekoľkých náletoch. Muhammad Allúš, ktorý bol opozičným vyjednávačom na mierových rozhovoroch v Ženeve, z útokov obvinil vládu prezidenta Bašára Asada.

SOHR tiež informovala o 49 mŕtvych civilistoch, ktorí zahynuli v minulých šiestich dňoch pri útokoch povstalcov na vládou kontrolované časti Halabu. Pri náletoch sýrskej armády podľa SOHR prišlo za rovnakú dobu o život 84 civilistov.

Al-Džazíra oznámila, že nemocnica Kuds bola zasiahnutá tesne pred stredajšiou polnocou. Dobrovoľníci z civilnej obrany tvrdí, že na mieste bolo 22 obetí a že nemocnica a okolité budovy boli zasiahnuté štyrmi po sebe nasledujúcimi nálety.

Vojnový zločin Asada

Allúš oznámil agentúre AP, že násilnosti páchané vládnymi silami dokazujú, že "atmosféra nie je príhodná pre akúkoľvek politickú akciu", a nočný útok označil za "vojnový zločin" Asadovej vlády. "Za tieto zločiny musí byť ktokoľvek, kto tieto masakre spáchal, súdený vojnovým tribunálom. Rokovací stôl nepotrebuje," povedal Allúš.

Podľa záchranárov bola zasiahnutá poľná nemocnice v povstalcami ovládanej štvrti Sukkar. Medzi mŕtvymi sú dvaja lekári - pediater a zubár - a tiež tri deti.

Katarská stanica Al-Džazíra tvrdia, že záchranári sa ešte v noci snažili vyslobodiť telá z trosiek a svedkovia videli spálená telá obetí. Ide podľa nej o ďalší z vládnych útokov na mesto, v ktorom od minulého piatku prišlo o život vyše 100 ľudí. Halab je rozdelený na vládnu a povstaleckú časť a v posledných dňoch sa tam odohrávali ťažké boje, ktoré sú považované za porušenie prímeria.

Obnovené boje neustávajú

Na obnovenú vlnu bojov poukázal tiež splnomocnenec OSN Staffan de Mistura, keď v stredu povedal, že "v minulých 48 hodinách v Sýrii zomrel každých 25 minút jeden človek a každých 13 minút bola jedna osoba zranená". Prímerie bolo vyhlásené koncom februára a de Mistura upozornil, že po 60 dňoch od jeho dohodnutia teraz visí prímerie na vlásku.

Kvôli bojom sa minulý týždeň stiahla opozícia z ženevských mierových rokovaní, ktoré de Mistura sprostredkováva. Opozícia navyše pohrozila bojkotom budúceho kola, ak vláda útoky nezastaví. Kvôli ofenzíve z Halab v minulých dňoch utieklo zo svojich domovov na 40.000 ľudí. Prímerie sa netýka teroristických organizácií a Damask k teroristom radí všetky skupiny, ktoré proti nemu bojujú.

Viac o téme: SýriaHalab
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu