Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Európska únia sa musí vzchopiť: Dokáže byť silnou protiváhou Rusku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Je dôležité, aby Európska únia ostala jednotná a silná ako protiváha Rusku. Povedala to americká historička a novinárka Anne Applebaum.

"Cieľom Ruska je oslabiť EÚ," vyhlásila s tým, že dôvodov na to má viac. "Ak Európska únia prestane existovať, Rusko sa stane najmocnejšou silou v regióne," uviedla. Ďalším dôvodom je podľa nej tiež to, že únia predstavuje ideologickú výzvu pre ideológiu putinizmu. "Je to demokracia proti autokracii a oligarchii," zdôraznila Applebaum.

V tejto situácii podľa Applebaum úniu oslabuje postoj krajín Visegrádskej štvorky (V4) k migračnej kríze. "V4 sa vyhraňuje jedným spôsobom, a to je, že sú proti utečencom. Nechápem, ako to pomôže," povedala s tým, že napriek svojmu postoju by V4 mohla pomôcť pri riešení tohto problému, napríklad spoluprácou s Veľkou Britániou alebo Dánskom, ktoré sú v problematike prijímania migrantov takisto zdržanlivejšie. "Súčasný postoj vás totiž vylúči z konverzácie," dodala Applebaum. 

Anne Applebaum je americká novinárka a historička, ktorá sa zameriava na problematiku politického a spoločenského vývoja v strednej a východnej Európe. Pôsobila napríklad v periodikách The Economist alebo The Washington Post. Za knihu Gulag (História) získala v roku 2004 Pulitzerovu cenu.

Viac o téme: RuskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu