Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tragédia spred dvoch rokov má už prvé príčiny: Vyšetrovatelia predostreli fakty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LE BOURGET - Haváriu lietadla spoločnosti Air Algérie spred dvoch rokov, ktorá si vyžiadala 116 obetí, pravdepodobne zavinila séria chýb zo strany posádky. Oznámili to dnes francúzski vyšetrovatelia, ktorých cituje agentúra AP.

Lietadlo typu MD-83 so 110 cestujúcimi a šiestimi členmi posádky sa zrútilo 24. júla 2014 neďaleko mesta Gossi v západoafrickom štáte Mali. Stroj vzlietol zo susednej Burkiny Faso a smeroval do Alžíru. 

Francúzsky Úrad pre vyšetrovanie a analýzu bezpečnosti civilného letectva (BEA) dospel k záveru, že lietadlo havarovalo v dôsledku dysfunkcie senzorov, ktoré boli zablokované kryštálmi ľadu. 
Posádka totiž neaktivovala mechanizmus zamedzujúci zamŕzaniu napriek tomu, že stroj prelietal oblasťou s pravdepodobným výskytom ľadových kryštálov. 

Členovia posádky tiež oneskorene reagovali na postupné spomaľovanie až zastavenie stroja, ktorý následne začal padať k zemi. Dôvod pomalých reakcií pilotov sa zistiť nepodarilo vzhľadom na rozsiahle poškodenie záznamníka rozhovorov v kokpite. 

Viac o téme: HaváriaLietadloZavinenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu