Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rodinná tragédia: Chlapčeka (†2) usmrtila skrinka z IKEA, FOTO zabijaka, máte ju aj vy?!

Teda privalil bielizník od IKEA Zobraziť galériu (5)
Teda privalil bielizník od IKEA (Zdroj: ikea, FB)

PHILADELPHIA/LONDÝN - Iba 22-mesačný chlapček Ted McGee prišiel nedávno o život, keď na neho spadol bielizník z radu MALM od spoločnosti IKEA. Ide už o tretie úmrtie malého dieťatka, v ktorom figuruje tento kus nábytku. Spoločnosť vydáva nové bezpečnostné varovanie, ktoré má zabrániť ďalším tragédiám.

IKEA sťahuje z trhu ďalší nebezpečný výrobok: Hrozí zásah elektrickým prúdom

Pri poslednom nešťastí mamička Janet McGeeová nechala svojho synčeka Teda, aby si pospal, ale údajne ho chodila kontrolovať každý 20 minút. Po otvorení dverí však zažila najhoršie chvíle svojho života, dieťatko v postieľke nenašla. Najprv predpokladala, že sa s ňou iba hrá na schovávačku, ale potom si všimla prevrátený bielizník so šiestimi zásuvkami a pod nimi ležať svoje batoľa. Ide tak už o tretí tragický prípad v priebehu troch rokov.

Ted McGee
Zobraziť galériu (5)
Ted McGee  (Zdroj: ikea, FB)

Vo februári 2014 v meste West Chester v americkom štáte Pensylvánia strhol na seba dvojročný Curren Collas bielizník so šiestimi zásuvkami, ktorý ho pritlačil o posteľ a usmrtil. V júni 2014 v meste Snohomish v štáte Washington prišlo za podobných okolností o život 23-mesačné dieťa, keď ho privalil MALM s troma zásuvkami.

Spoločnosť IKEA vlani uviedla, že doposiaľ eviduje 14 hlásení o nehodách, pri ktorých došlo k prevrhnutiu sa komody MALM. Pri týchto incidentoch utrpeli zranenia štyria ľudia. Bielizníky MALM sa začali predávať v roku 2002 za cenu 80-200 dolárov (73-183 eur).

Skrinka Malm s tromi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ikea.com)

 

Hovorca spoločnosti sa ospravedlnil

"My v IKEA vyjadrujeme našu najhlbšiu sústrasť rodine McGeeovcov. Veríme, že deti sú tými najdôležitejšími na svete a bezpečnosť našich výrobkov je našou najvyššou prioritou. Po tom, ako bola IKEA v USA informovaná o tomto incidente, upovedomila príslušné orgány a prebieha vyšetrovanie," uviedol hovorca spoločnosti s tým, že spomínaný výrobok nebol pripevnený k stene, čo nie je v súlade s montážnymi inštrukciami ich produktov.

"Chceme zdôrazniť, že najlepší spôsob, ako zabrániť prevráteniu, je pripevniť produkty k stene pomocou priložených úchytných systémov za pomoci montážneho návodu," dodal hovorca, podľa ktorého býva tento systém na upevnenie a návod neoddeliteľnou súčasťou ich výrobkov už po desaťročia.

Skrinka Malm s tromi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ikea.com)

Prípad momentálne prešetruje Americká komisia pre bezpečnosť výrobkov, informoval portál mirror.co.uk.

Reakcia spoločnosti IKEA na Slovensku

"Je nám úprimne ľúto, čo sa stalo rodine McGee v USA. Bezpečnosť našich výrobkov je pre IKEA tou najvyššou prioritou a robíme všetko pre to, aby sa podobné prípady neopakovali. Komody MALM sa predávajú aj na slovenskom trhu. Na Slovensku sme nezaznamenali žiadne zranenia ani sťažnosti zákazníkov v súvislosti s týmto nábytkom. Všetky komody MALM, rovnako ako ostatné komody zo sortimentu IKEA spĺňajú Európsku bezpečnostnú normu EN 14749," píše sa v stanovisku, ktoré zaslala Topkám Jana Hrubcová, PR Specialist IKEA Bratislava.

"Chceme zdôrazniť, že najlepším spôsobom, ako predchádzať podobným situáciám, je pripevniť výrobok k stene podľa priloženého návodu a prostredníctvom úchytiek, ktoré sa nachádzajú v každom balení. Úchyty na komody sú v IKEA súčasťou balenia už celé desaťročia, rovnako ako aj odporúčanie na prichytenie nábytku k stene. Upozornenie o dôležitosti upevniť nábytok k stene je aj na montážnom návode, ktorý je súčasťou každého výrobku a nájdete ho aj na našom webe. Tieto informácie sú uvedené aj v sekcii Užitočné informácie," uvádza sa ďalej v stanovisku.

V prípade, ak zákazníci doteraz nepoužili montážne kovanie a nemajú ho už k dispozícii, môžu si ho vyzdvihnúť bezplatne na oddelení služieb zákazníkom v obchodnom dome. Téme bezpečnej domácnosti sa IKEA venuje dlhodobo. V minulosti prostredníctvom tlačovej správy a sociálnych médií apelovala na zákazníkov, aby dodržiavali inštrukcie a inštalačné manuály pri montáži výrobkov, so zameraním na pripevňovanie skriniek a komôd ku stene.

Rodinná tragédia: Chlapčeka (†2)
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: IKEA)

Pre zákazníkov navyše pripravila informačné brožúry, ktoré sú umiestnené priamo na oddelení predaja pri týchto výrobkoch. Na podporu bezpečnosti v domácnosti realizovala viacero ďalších aktivít, napríklad semináre a workshopy pre zákazníkov. Súčasťou IKEA sortimentu sú aj rôzne výrobky, ktoré majú eliminovať úrazy v domácnosti.

Viac o téme: NábytokIKEATed McGee
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu