Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Mesto terorizujú obrie monštrá, ľudia sa boja zaspať: Zabili už osem detí, žerú všetko!

Potkany útočia aj na deti a hryzú ich hlavne na tvári Zobraziť galériu (5)
Potkany útočia aj na deti a hryzú ich hlavne na tvári (Zdroj: youtube/times of india)

PÉŠÁVAR - Pešávar je mestom, ktoré sa stalo symbolom pakistanského boja proti islamskému extrémizmu. Tisíce ľudí tu bolo zabitých alebo zranených pri teroristických útokoch. Ale keby ste sa teraz spýtali obyvateľov na ich najväčší strach, mnohí by uviedli celkom inú príčinu - potkany, napísal The Washinton Post.

Počas posledného roka podľa péšávarského starostu zabili potkany osem detí. V noci sa títo hlodavci vyhrnú z kanálov, prehrýzajú sa dverami a stenami, hodujú na zásobách jedla a zaplavujú nemocnice i školy. A nie sú to žiadne obyčajné potkany, tvrdia obyvatelia. Sú obrovskí - tak veľkí, že miestni prisahajú, že nemôžu pochádzať z tejto oblasti. To podnietilo vznik mnohých nových konšpiračných teórií v krajine, ktorá je tradične zvyknutá pripisovať svoje trápenia vonkajším silám. 

"Sú veľkí takmer ako mačka a vpredu majú dva ostré zuby," hovorí tridsaťosemročný Muhammad Humajún a naťahuje ruku, aby ukázal dĺžku potkana od lakťa až po špičku prstov. 

Mesto terorizujú obrie monštrá,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: youtube/times of india)

V priebehu dejín sa opakovane objavovali príbehy o obrovských potkanoch alebo krysách, len aby ich následne vedci vyvrátili. Priemerná dĺžka potkana obyčajného na Západe je zhruba 15-18 centimetrov. Avšak niektoré ázijské druhy dorastajú do oveľa väčšej dĺžky, čo vyvoláva neistotu ohľadom toho, aký druh hlodavca práve teraz v Péšávari vyčíňa. 

Mesto terorizujú obrie monštrá,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: youtube/times of india)

Príčiny premnoženia potkanov v Pakistane sa ale zdajú byť zjavné. Viac ako milión ľudí žije spoločne natlačených v zle postavených domoch v jednom z najstarších miest južnej Ázie. Nezakrytý odpad vyteká priamo na ulice alebo do vodných tokov. Odpadky sa vyhadzujú na chodníky, mäsiari porážajú kravy a kozy v otvorených výkladných skriniach obchodov. A uprostred husto obývaných štvrtí fungujú kuracie či mliečne farmy. Vyzerá to teda ako snaha vytvoriť potkaní raj, no aj napriek tomu ľudia riešia záhadu, prečo ich teraz terorizuje jeden z najvytrvalejších nepriateľov ľudstva. 

Mesto terorizujú obrie monštrá,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: youtube/times of india)

Niektorí tvrdia, že tento problém začal po sérii záplav v roku 2010 až 2012, ktoré potkany vyplavili z ich hniezd v horách neďaleko pakistansko-afgánskej hranice. Iní zas veria, že tieto potkany boli chované na amerických vojenských základniach v Afganistane a dovezení do Péšávaru nákladnými autami. Jedna z teórií hovorí, že obrovské hlodavce priviezdli do mesta nevedomky v batožine utečenci pred vládnou vojenskou ofenzívkou v pakistanskom kmeňovom páse, kde - ako vravia povesti - prežívajú obrie krysy po celé stáročia. A objavili sa ja obvinenia, že potkany boli geneticky upravené a úmyselne vypustené nemenovanou cudzou mocnosťou, aby terorizovali moslimov. 

Nech je už príčina akákoľvek, ocitol sa Pešávar znovu vo vojne. Minulý týždeň pod tlakom zákonodarcov aj obyvateľov vyhlásil starosta Muhammad Ásim trojfázovú stratégiu, ktorá k potkanom pristupuje rovnakým spôsobom, akým mesto bojuje proti úkrytom ozbrojencov. V záujme víťazstva v tejto bitke vytvoril Ásim nový tím tridsiatich mestských robotníkov, ktorí budú noc čo noc po meste trúsiť jed na potkany. Jed zadarmo si môžu vyzdvihnúť aj miestni.

Mesto terorizujú obrie monštrá,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: youtube/times of india)

Radnica taktiež vypísala odmenu - za každého zabitého hlodavca sľúbil vyplatiť 25 rupií (cca 20 centov). "Ľudia majú strach. Nie sú to normálne potkany. Zožerú vám jedlo, šaty aj dokumenty," uviedol starosta. Podľa jeho informácií jedno dieťa nedávno vykrvácalo na smrť po tom, čo ho potkan pohrýzol na tvári. A trojmesačné bábätko zas zomrelo, keď mu potkan odhryzol kus ucha. 

Niektorí péšávarskí oficiálni činitelia sú však k týmto správam skeptickí a poukazujú na to, že len máloktoré zo zmieňovaných úmrtí potvrdil lekár, resp. patológ. A médiá vraj tieto fámy nafukujú a zhoršujú existujúcu krízu. Ale tridsaťtriročný Núr Ka nemá najmenšie pochybnosti, že sa z miestnych potkanov stávajú zabijaci. 22. marca spal vo svojom dome, ktorý stojí neďaleko továrne na múku, keď začalo plakať jeho osemmesačné dieťa. "Jeho krik ma prebudil. Pribehol som za synom a zbadal, že je s ním v posteli krysa. Zabil som ju, ale synček mal na tvári krv a stopy po zuboch," opísal hrozivú situáciu. Dieťa prežilo, ale pod okom má stále viditeľné poranenia, akoby ho poškriabali zuby ostré ako žiletka. Kádir sa teraz bojí oko zažmúriť, pretože sa bojí, že sa hlodavce vrátia. 

Boj proti hlodavcom by však mohlo zmariť zlé plánovanie a nedostatok nadšenia. Na mestský tím, ktorý ma každú noc rozsypávať jed, napríklad vyšlo najavo, že sa rozhodol nikam neísť, pretože "to vyzeralo na dážď". A úradníci museli dočasne pozastaviť vyplácanie odmien za zabitých potkanov, lebo im došla hotovosť. 

Viac o téme: PotkanPakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu