Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tusk dôrazne varoval Macedónsko: Škandál ohrozuje vašu euroatlantickú budúcnosť

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Predseda Európskej rady Donald Tusk dnes upozornil Macedónsko, že súčasná politická kríza v krajine môže ovplyvniť jeho vzťahy s Európskou úniou a NATO.

"Európa potrebuje stabilnú krajinu, založenú na princípoch právneho štátu. Euroatlantická budúcnosť krajiny je ohrozená," napísal Tusk v odkaze pre vládu v Skopje, ktorý zverejnil na svojom účte na Twitteri. Macedónsko ohlásilo predčasné parlamentné voľby na 5. júna po tom, ako poslanci rozhodli o rozpustení doterajšieho parlamentu. Stalo sa tak na základe dohody, ktorú pomáhala sprostredkovať aj EÚ v snahe ukončiť niekoľkomesačné obdobie patovej politickej situácie v krajine. 

Krízu vyvolal škandál okolo rozsiahleho nezákonného odpočúvania, ktorého obeťou sa stalo približne 20.000 ľudí vrátane policajtov, sudcov, novinárov a zahraničných diplomatov. Macedónska opozícia už naznačila, že sa chystá predčasné voľby bojkotovať. Politickú krízu v priebehu tohto týždňa ešte prehĺbil macedónsky prezident Gjorge Ivanov, keď omilostil 56 predstaviteľov podozrivých z účasti na odpočúvacom škandále.

Macedónska vládnuca strana vyhlásila, že navrhne ďalším trom hlavným politickým subjektom, aby spolu požiadali prezidenta Ivanova o prehodnotenie sporného rozhodnutia o omilostení vinníkov. Prezidentská amnestia vyvolala znepokojenie v EÚ aj  USA. V samotnom Macedónsku prezidentovo rozhodnutie vyústilo do pouličných protestov a nepokojov v Skopje, pri ktorých bolo zranených päť policajtov.

Viac o téme: Donald TuskMacedónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu