Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

VIDEO Na Náhornom Karabachu prepukli ťažké boje, 30 mŕtvych: Západ i Rusko vyzýva zastaviť paľbu

 nepokoje v Náhornom Karabachu Zobraziť galériu (6)
nepokoje v Náhornom Karabachu (Zdroj: Foto: TASR)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyzval Arménsko a Azerbajdžan na okamžité zastavenie paľby a zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalším obetiam na životoch. Ťažké boje vypukli v noci nadnes medzi arménskou armádou a azerbajdžanskými ozbrojenými silami pozdĺž hraníc so separatickým Náhorným Karabachom.

Podľa agentúry AFP bolo pri ostrých stretoch na spornom území Náhorný Karabach zabitých 18 arménskych vojakov a 12 vojakov Azerbajdžanu.

O putinovej výzve dnes v Moskve informoval jeho hovorca Dmitrij Peskov, podľa ktorého je ruský prezident správami o obnovení bojov na styčnej línii v Karabachu veľmi znepokojený. Putin podľa Peskova vyjadril ľútosť nad tým, že situácia v oblasti opäť skĺzla do ozbrojenej konfrontácie napriek tomu, že v poslednom čase bol podniknutý celý rad krokov, ktoré mohli viesť k urovnaniu konfliktu.

VIDEO Na Náhornom Karabachu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Arménsko a Azerbajdžan vedú spor o Náhorný Karabach už desiatky rokov. Prevažne arménske obyvateľstvo tejto oblasti sa odtrhlo od Azerbajdžanu vo vojne na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia. Konflikt si vtedy vyžiadal asi 30.000 mŕtvych a tisíce utečencov. Rokovaniami sa spor zatiaľ nepodarilo vyriešiť. Baku hrozí, že spornú oblasť dobyje späť silou, ak bude diplomacia neúspešná. Mierovú zmluvu obe krajiny doteraz neuzavreli. Napriek prímeriu na hraniciach sporadicky dochádza k prestrelkám s obeťami na životoch. 

Podľa agentúry AP azerbajdžanské ministerstvo obrany dnes popoludní informovalo, že najnovšie vyostrenie napätia si vyžiadalo životy 12 azerbajdžanských vojakov. Podľa tohto zdroja na arménskej strane je viac ako 100 obetí a zranených. Azerbajdžan súčasne priznal, že prišiel o jeden vrtuľník. Súčasne oznámil, že azerbajdžanské jednotky zničili šesť arménskych tankov a 15 palebných pozícií arménskeho delostrelectva. 

VIDEO Na Náhornom Karabachu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: TASR)

VIDEO Na Náhornom Karabachu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Západ i Rusko vyzývajú na zastavenie paľby v Náhornom Karabachu

Spolupredsedovia minskej skupiny pre Náhorný Karabach pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dnes odsúdili použitie sily v Náhornom Karabachu, vyjadrili hlboké znepokojenie z eskalácie situácie a strát na životoch v regióne a vyzvali na zastavenie paľby.

Podľa arménskeho ministerstva obrany v dôsledku ozbrojených zrážok v oblasti styčnej línie v Náhornom Karabachu došlo k obetiam na životoch na arménskej i azerbajdžanskej strane. Zo zodpovednosti za eskaláciu napätia sa Arménsko a Azerbajdžan obviňujú navzájom, konštatovala dnes agentúra TASS.

VIDEO Na Náhornom Karabachu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Hlboké znepokojenie zo situácie v Náhornom Karabachu dnes vyjadrila aj šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, ktorá obe strany vyzvala, aby okamžite prestali s porušovaním prímeria a zdržali sa krokov a slov, ktoré by mohli situáciu ešte viac vyhrotiť. Výzvu na okamžité zastavenie útokov dnes obom stranám konfliktu adresoval aj nemecký minister zahraničných vecí Hans-Walter Steinmeier. Upozornil, že spor o Náhorný Karabach nemá vojenské riešenie, a vyhlásil, že jeho aktéri by mali prejaviť politickú vôľu a vrátiť sa k rokovaniam v rámci minskej skupiny.

V tejto súvislosti dnes agentúra TASS informovala, že v utorok sa vo Viedni uskutoční ďalšie zasadnutie minskej skupiny OBSE pre Náhorný Karabach, ktoré bude venované vyostreniu situácie v tejto konfliktnej zóne.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa dnes skontaktoval s rezortnými kolegami z Arménska a Azerbajdžanu, Edvardom Nalbandjanom a Elmarom Mamedjarovom, a vyzval ich, aby sa pokúsili využiť svoj vplyv a zasadili sa za ukončenie násilností. Hovorkyňa Lavrovovho rezortu spresnila, že Moskva začala viesť konzultácie s partnermi v rámci minskej skupiny OBSE.

Turecký prezident Recept Tayyip Erdogan dnes v telefonickom rozhovore v súvislosti s eskaláciou situácie na styčnej línii v Náhornom Karabachu vyjadril plnú podporu prezidentovi Azerbajdžanu Ilhamovi Alijevovi. Alijev vyhlásil, že Arménsko sa uchýlilo k ďalšej provokácii, a uviedol, že azerbajdžanské ozbrojené sily tento útok odrazili.
 

 

Viac o téme: RuskoVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu