Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kolumbia spojila vírus zika so vzácnym autoimunitným ochorením

Vírus Zika sa šíri
Vírus Zika sa šíri (Zdroj: SITA)

BOGOTA - Kolumbijský minister zdravotníctva Alejandro Gaviria informoval o existencii "príčinnej súvislosti" medzi vírusom zika, zriedkavým autoimunitným ochorením postihujúcim nervový systém a troma úmrtiami. Povedal, že zomreli traja ľudia nakazení vírusom zika, u ktorých sa rozvinul Guillainov-Barrého syndróm, uviedla dnes BBC.

Šéfka kolumbijského Národného inštitútu zdravia, Martha Lucia Ospinová, povedala, že pre možné spojenie s vírusom zika vyšetrujú ešte šesť ďalších úmrtí. "Objavia sa ďalšie prípady. Svet si uvedomí, že zika môže byť smrteľná. Úmrtnosť nie je veľmi vysoká, ale zika môže byť smrteľná," citovala ju BBC.

Brazílski vedci predtým prvýkrát zistili prítomnosť aktívnych vzoriek vírusu zika v moči a slinách. Stále však nie je jasné, či sa vírus dokáže prenášať telesnými tekutinami. Guillainov-Barrého syndróm je vzácna porucha, pri ktorej imunitný systém tela oslabený akútnym infekčným procesom napáda časti nervového systému. Choroba zvyčajne nie je smrteľná, často sa však prejaví vzostupnou paralýzou. 

Viac o téme: VírusKolumbiaZika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu