Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zdá sa vám, že tohtoročná chrípka je na Slovensku iná? Lekári zistili, čo je vo veci!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Počas aktuálnej chrípkovej sezóny sa na Slovensku zaznamenalo aj viacero prípadov tzv. prasacej chrípky.

"Evidujeme 14 laboratórne potvrdených prípadov na vírus chrípky A/California/7/2009(H1N1)pdm09 -like," priblížila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická. V predchádzajúcej sezóne bolo 166 prípadov.

Pre tzv. prasaciu chrípku vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia v júni 2009 prvú celosvetovú pandémiu chrípky za vyše 40 rokov. Ako však hovorí Skalická, výraz prasacia chrípka nie je odborne správny. "Ide o vírus, ktorý v rokoch 2009 a 2010 spôsobil ostatnú pandémiu chrípky a odvtedy koluje v populácii. V súčasnosti ide o sezónnu chrípku," vysvetlila. Pandémia sa skončila v auguste 2010.

Medzi najdôležitejšie preventívne opatrenia chrípky patrí podľa hygienikov dodržiavanie zásad osobnej hygieny, konkrétne časté umývanie rúk vrátane používania jednorazových vreckoviek a ich bezpečné likvidovanie. Za najúčinnejšiu formu prevencie sa považuje očkovanie, ktoré hradia zdravotné poisťovne. V súčasnosti sú kmene pandemického vírusu súčasťou očkovacej látky proti chrípke na sezónu 2015/16.

"Každý vírus chrípky môže byť nebezpečný, niekedy život ohrozujúci, a to predovšetkým u osôb so závažnými chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovocievneho systému, metabolickými, obličkovými a imunitnými poruchami. V riziku sú aj osoby 59-ročné a staršie. Chrípka môže mať závažný priebeh aj u malých detí," upozornila Skalická.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu