Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Kauza Assange sa ťahá i naďalej: Sexuálny útočník alebo obeť sprisahania?

Julian Assange Zobraziť galériu (8)
Julian Assange (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange má vážne zdravotné problémy vrátane dlhodobej infekcie pľúc, povedala dnes médiám jeho matka. Christine Assangeová sa vyjadrila pred dnešným oficiálnym zverejnením stanoviska expertnej skupiny Rady OSN pre ľudské práva k Assangovmu prípadu.

"Jeho telo mu vypovedá službu v takom rozsahu, že má teraz problémy so srdcom, chronickú infekciu pľúc a hlbokú a silnú bolesť ramena," povedala austrálskej rozhlasovej stanici ABC. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Christine Assangeová uviedla, že jej syn bol iba krátke okamihy na slnku od roku 2012, kedy vyhľadal útočisko na ekvádorskej ambasáde v Londýne. Ambasáda mu udelila azyl, aby sa vyhol vydaniu do Švédska, kde ho chcú vypočuť pre údajné sexuálne napadnutie. Lekári Assangovi podľa jeho matky nariadili, aby absolvoval magnetickú rezonanciu a aby bol každý deň hodinu na slnku, ale "britská vláda odmietla".  Od roku 2014 sa správy o zdravotnom stave Assange rozchádzajú.

Pred ambasádou sa objavila aj dizajnérka Viviene Westwood
Zobraziť galériu (8)
Pred ambasádou sa objavila aj dizajnérka Viviene Westwood  (Zdroj: SITA)

Britský denník Daily Telegraph citoval zdroje WikiLeaks, ktoré v júli 2014 uviedli, že Assange má nepravidelný tep, chronický kašeľ a vysoký tlak. Jeho právnici odvtedy opísali jeho zdravie ako krehké. Ekvádorské orgány žiadali o dočasné prepustenie Assanga, aby mu lekári mohli vyšetriť bolesť ramena. Jeho zlý zdravotný stav sa nepodarilo overiť z nezávislého zdroja. 

Názor expertov OSN nemá žiadny vplyv na vyšetrovanie vo Švédsku

Švédska prokuratúra dnes oznámila, že stanovisko expertnej skupiny Rady OSN pre ľudské práva v prípade Juliana Assangea nemá z pohľadu švédskeho práva žiadny vplyv na vyšetrovanie, ktoré sa voči tomuto aktivistovi a publicistovi vedie vo Švédsku. S odvolaním sa na hovorkyňu švédskej prokuratúry Karin Rosanderovú to dnes uviedla agentúra AP.

Expertná skupina Rady OSN pre ľudské práva sa dnes na svojom zasadnutí v Ženeve uzniesla, že zakladateľ webovej stránky WikiLeaks Julian Assange bol od decembra 2010 svojvoľne zadržiavaný Britániou a Švédskom. Podľa expertov OSN by mal byť Assange prepustený a má nárok na odškodnenie.

Sťažnosť kvôli svojmu svojvoľnému zadržiavaniu podal Assange voči Británii a Švédsku ešte v roku 2014. Uvádzal v nej, že sa nemôže slobodne pohybovať, pretože mu stále hrozí zatknutie.

Demonštranti pred ekvádorskou ambasádou v Londýne
Zobraziť galériu (8)
Demonštranti pred ekvádorskou ambasádou v Londýne  (Zdroj: SITA)

Demonštranti pred ekvádorskou ambasádou v Londýne
Zobraziť galériu (8)
Demonštranti pred ekvádorskou ambasádou v Londýne  (Zdroj: SITA)

Odškodenie za morálnu a materiálnu ujmu žiada aj Ekvádor

Ekvádorský prezident Rafael Correa víta verdikt expertov OSN v kauze zakladateľa webovej stránky WikiLeaks Juliana Assangea. Súčasne vyjadril presvedčenie, že Assange i Ekvádor by teraz mali byť odškodnení za morálnu a materiálnu ujmu. S požiadavkou na odškodnenie vystúpil Correa v noci nadnes v Quite. Stalo sa tak ešte pred tým, ako dnes v Ženeve expertná skupina Rady OSN pre ľudské práva vydala oficiálne stanovisko.

Experti OSN dali za pravdu Assangeovi, keď uviedli, že od decembra 2010 bol svojvoľne zadržiavaný Britániou a Švédskom. Podľa expertov OSN by mal byť Assange prepustený a má nárok na odškodnenie. Correa reagoval ešte na štvrtkové vyhlásenie, v ktorom expertná skupina Rady OSN pre ľudské práva označila Assangeov dlhoročný pobyt na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne za istú formu nezákonnej väzby. Pokračovanie tohto stavu je podľa expertov svojvoľné a v rozpore s medzinárodnými dohovormi.

Ekvádorský prezident podľa agentúry AFP uviedol, že stanovisko expertov OSN svedčí tom, že "sme mali pravdu". Súčasne však poukázal na to, že Ekvádoru aj samotnému Assangeovi bola spôsobená veľká morálna i materiálna ujma, ktorú "by bolo treba kompenzovať". Ako príklad uviedol výdavky na posilnenie bezpečnosti ekvádorského veľvyslanectva v Londýne, ako i pokusy o špionáž.

Pred ambasádou čaká niekoľko novinárov
Zobraziť galériu (8)
Pred ambasádou čaká niekoľko novinárov  (Zdroj: SITA)

Pred Ekvádorskou ambasádou v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Kauza sa ťahá už niekoľko rokov

Assange, ktorý je občanom Austrálie, sa od roku 2012 skrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, aby sa vyhol svojmu zatknutiu a vydaniu do Švédska, kde by mal čeliť obvineniu zo sexuálneho útoku, ktoré sa údajne dopustil v roku 2010.

Vyšetrovanie obvinení zo znásilnenia a sexuálneho obťažovania, ktoré vzniesli dve ženy vo Švédsku, považuje Assange za politicky zmanipulované a za pokus o svoju diskreditáciu. 

Assange má obavy, že jeho vydanie do Švédska by mohlo viesť k odovzdaniu americkým úradom. V USA mu hrozí súdny proces za zverejnenie tisícov strán dôverných alebo tajných dokumentov o vojenských operáciách v Iraku a Afganistane, ako aj depeší amerických diplomatov. Vo štvrtok Assange povedal, že sa vydá do rúk britskej polície, iba ak expertná skupina OSN rozhodne v jeho neprospech.

Viac o téme: Julian AssangeWikiLeaks
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu