Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Lobista z póla J&T ide do basy: Päť rokov a päť miliónov za korupciu!

Marek Dalík
Marek Dalík (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Za údajnú korupciu pri nákupe obrnených vozidiel Pandúr pre českú armádu má ísť lobista Marek Dalík na päť rokov do väzenia. Mal by tiež zaplatiť peňažný trest päť miliónov českých korún (približne 185 tisíc eur).

Rozhodol o tom dnes pražský mestský súd. Rozsudok nie je právoplatný, možno sa proti nemu odvolať. Dalík vinu odmieta. Policajti vyšetrovali Dalíka, bývalého poradcu niekdajšieho premiéra Mirka Topolánka (ODS), na základe svedectva bývalého zamestnanca firmy Steyr Stephana Szűcsa, ktorý v marci 2011 uviedol, že lobista požadoval 18 miliónov eur za pokračovanie v nákupe pandúrov. Podľa spisu si o úplatok povedal na neformálnom stretnutí v novembri 2007 v pražskej reštaurácii U maliara. Predstieral pritom blízky vzťah k predstaviteľom českej vlády a to, že môže ovplyvniť ich rozhodovanie, hoci podľa žalobcu nemohol. Zároveň predstieral, že má vplyv na zákazku.

Štátny zástupca Dalíka vinil z pokusu o podvod, za ktorý mu hrozilo až desať rokov väzenia. Súd dnes právnu kvalifikáciu zmenil na trestný čin prijatia úplatku, u ktorého hrozí až 12 rokov väzenia.

Nákup pandúrov v celkovej hodnote 20,8 miliardy korún schválila v roku 2006 vláda Jiřího Paroubka (vtedy ČSSD). Koncom roku 2007 Topolánkov kabinet od zákazky ustúpil kvôli porušeniu zmluvných podmienok zo strany dodávateľa - firmy Steyr. O pol roka neskôr ale rozhodol o novej zákazke, v rámci ktorej Česko kúpilo 107 transportérov za 14,4 miliardy korún.

Viac o téme: SúdyLobbistaMarek Dalík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu