Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vážne obvinenia Ficovho známeho: Pol milióna pýtal Výboh, tvrdí Dalík

Marek Dalík
Marek Dalík (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Štátny zástupca Jan Kořán označil dnešnú zmenenú výpoveď lobistu Marka Dalíka za výmysly a klamstvá. Podľa neho sa snažia zahmlievať a pozmeniť skutkový dej.

Kořán to povedal novinárom počas prestávky dnešného súdneho pojednávania. Dalík dnes prvýkrát pripustil, že na stretnutí so zbrojármi sa hovorilo aj o kontrakte. Odmietol, že by požiadal na stretnutí o polmiliardový úplatok. Podľa neho sumu zmienil slovenských lobista Miroslav Výboh, ktorého firma mala v kontrakte nahradiť spoločnosť zbrojára Pavla Muselu.

Účelom zmenenej výpovede podľa Kořána bolo to, aby sa vlk nažral a koza zostala celá. "Ja si myslím, že predovšetkým sú to všetko výmysly a lži. Zmenil výpoveď tak, aby zahmlel a pozmenil skutkový dej. Ja som presvedčený o tom, že to nie je pravda," vyhlásil Kořán.

Dalík si podľa trestného spisu pýtal v novembri 2007 na neformálnom stretnutí v pražskej reštaurácii peniaze za to, že Česká republika bude pokračovať v nákupe pandúrov. Po zástupcovi firmy Steyr, ktorá obrnené vozy dodávala, podľa obžaloby požadoval pol miliardy korún. Predstieral, že má vplyv na zákazku a tiež blízky vzťah k predstaviteľom českej vlády, takže môže ovplyvniť ich rozhodovanie.

Dalík dnes pripustil, že sa na schôdzke hovorilo o novom kontrakte, ktorý mal po Muselovi prevziať Výboh a ktorý sa týkal sprostredkovateľských služieb v súvislosti so zmluvou. Dalíkova firma napríklad mala robiť zákazke PR, a Dalík tak predpokladal, že časť finančnej zákazky získa. "Časť tej sumy by bola provízia, nebol to úplatok pre nikoho," zmienil Dalík.

Povedal tiež, že potom čo Výboh čiastku vyslovil, tak ju zbrojárom potvrdil pokývnutím hlavy. Odmietol tiež, že by časť peňazí mala ísť k vtedajšiemu premiérovi Mirkovi Topolánkovi (ODS).

"Nebola to žiadna platba, bola to suma za kontrakt, ktorý mal nahradiť kontrakt predchádzajúci," povedal Dalík. Dalík aj Výboh v minulosti pred súdmi odmietli, že by na stretnutí padla žiadosť o úplatok.

Za podvod pri rokovaniach o nákupe obrnených áut Pandur pre českú armádu si lobista Marek Dalík odpyká päť rokov väzenia. Zaplatiť má tiež štyri milióny korún, inak mu hrozia dva roky väzenia navyše. Rozhodol o tom dnes pražský vrchný súd, ktorý sa prípadom zaoberal druhýkrát. Pôvodne mu uložil štyri roky väzenia. Najvyšší súd ho ale po siedmich mesiacoch z väzenia prepustil a nariadil, aby sa podriadený súd znovu zaoberal právnym hodnotením prípadu. Dalík vinu odmieta. Dnešné rozhodnutie je právoplatné.

Viac o téme: Miroslav VýbohMarek Dalík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu