Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Za krvavý útok v Afganistane môžu zrejme teroristi z Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/)

DŽALÁLÁBÁD - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila k zodpovednosti za samovražedný bombový útok na pakistanský konzulát, pri ktorom dnes v meste Džalálábád na východe Afganistanu zahynulo najmenej sedem príslušníkov afganských bezpečnostných síl a traja útočníci. Informovala o tom agentúra Reuters.

Islamský štát na svojom oficiálnom konte v službe rýchlych správ Telegram uviedol, že útok uskutočnili jeho traja členovia opásaní výbušninami, pričom zabili desiatky ľudí vrátane "viacerých príslušníkov pakistanskej tajnej služby". Pakistan útok odsúdil, avšak uviedol, že všetci pracovníci konzulátu sú v poriadku, iba jedného z nich ľahko zranila črepina z rozbitého okna.

K útoku v Džalálábáde došlo dnes ráno, keď sa muž opásaný výbušninami zamiešal do davu ľudí čakajúcich pred budovou pakistanského konzulátu na víza. Keď ho pracovníci bezpečnostnej služby nechceli vpustiť do budovy, vyhodil sa do vzduchu. Jeho dvaja spoločníci sa zabarikádovali v neďalekej opustenej vládnej ubytovni, kde ich po niekoľkohodinovom boji zabili príslušníci afganských bezpečnostných síl.

Odpálil sa samovražedný útočník, minimálne 5 obetí

Najmenej štyria policajti a jeden civilista zahynuli dnes pri výbuchu nálože samovražedného útočníka, ktorý sa odpálil v meste Džalálábád v provincii Nangarhár na východe Afganistanu. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa nemenovaného pracovníka miestnej nemocnice pri výbuchu utrpeli zranenia aj traja žiaci neďalekej súkromnej školy. "K výbuchu došlo v blízkosti pakistanského konzulátu, oblasť uzavrela polícia," povedal policajný hovorca, ktorý však o incidente odmietol poskytnúť ďalšie informácie. 

Jeden z miestnych obyvateľov uviedol, že z oblasti, kde došlo k atentátu, sa ešte stále ozýva intenzívna streľba. "V tej oblasti je o tomto čase hustá premávka, takže sa obávam, že by tam mohlo byť veľa obetí," uviedol iný miestny obyvateľ. 

Na východe Afganistanu je aktívny Taliban. Útokov povstalcov na afganských vojakov a civilistov po stiahnutí zahraničných bojových jednotiek koncom minulého roka opäť pribudlo po celom Afganistane. 

Po útoku pred pakistanským konzulátom zabili dvoch militantov

Dvoch ozbrojencov, ktorí sa zabarikádovali po dnešnom samovražednom útoku vo východoafganskom meste Džalálábád v jednom z domov vo vládnej štvrti, zneškodnili po prudkej prestrelke afganské bezpečnostné sily. Informovala o tom agentúra Reuters.

Námestník afganského ministra vnútra Ajúb Salangí na svojom konte na Twitteri uviedol, že oboch útočníkov zastrelili príslušníci bezpečnostných síl, keď obkľúčili opustenú vládnu ubytovňu, v ktorej sa militanti po samovražednom bombovom útoku zabarikádovali.

Viac o téme: Samovražedný útočníkKábulDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu