Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Stabilita je ohrozená: Poprava v Saudskej Arábii rozhorčila svet, čo všetko to spôsobilo

Demonštranti zaplnili po smrti duchovného ulice Zobraziť galériu (9)
Demonštranti zaplnili po smrti duchovného ulice (Zdroj: SITA/AP)

RIJÁD/TEHERÁN - V sobotu v Saudskej Arábii popravili 47 ľudí usvedčených z terorizmu, medzi ktorými sa nachádzal aj šiitsky duchovný Nimr Bákir Nimr, ktorý sa netajil kritikou Rijádu. Po zverejnení týchto informácií šiiti zorganizovali protesty na východe Saudskej Arábie a v Bahrajne, kde polícia proti nim použila slzný plyn. Saudská Arábia kvôli tomu pri svojej ambasáde v Iráne prerušila s touto šiitskou krajinou diplomatické vzťahy. Jej príklad nasledovali Bahrajn a Sudán, styky s Teheránom obmedzili Spojené arabské emiráty. Poprava tak zvýšila napätie v regióne a prehĺbila existujúce spory. Došlo aj k rozkolísaniu ceny ropy na svetových trhoch.

Po masovej poprave čaká Saudskú Arábiu pomsta: Iránsky vodca predpovedá boží trest, horela ambasáda

Kto bol Nimr Bákir Nirm a čo spôsobila jeho poprava

Päťdesiatšesťročný duchovný presadzoval odtrhnutie Východnej provincie, v ktorej žijú saudskoarabskí menšinoví šiiti, od zvyšku kráľovstva. Podľa znalcov ale nikdy nevyzýval k násiliu. Rijád na neho vydal zatykač, v roku 2012 bol pri prestrelke postrelený a zatknutý. V roku 2014 ho odsúdili na trest smrti za "neposlušnosť voči panovníkovi, za odpadlíctvo a držanie zbraní".

Šiitsku komunitu v Saudskej Arábii podporuje šiitsky Irán. Jeho predstavitelia Nimrovu kauzu sledovali a pohrozili, že ak ho Saudská Arábia popraví, "draho za to zaplatí". Hold popravenému šiitskemu duchovnému vzdal na svojom twitterovom účte aj najvyšší iránsky náboženský vodca ajatolláh Alí Chameneí. "Prebudenie nejde potlačiť," napísal Chameneí a odkaz doplnil obrázkom porovnávajúcim saudskú monarchiu s teroristickou skupinou Daeš.

K protestom vyzval na internete tiež iracký šiitsky duchovný Muktada Sadr. "Žiadam šiitov v Saudskej Arábii, aby preukázali odvahu a vyšli k pokojným demonštráciám. Vyzývam tiež irackú vládu, aby nechala zavrieť saudskoarabské veľvyslanectvo," povedal Sadr.

Stabilita je ohrozená: Poprava
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Pokojné protesty sa zmenili na vyčíňanie, zasahovala polícia

Iránci už v sobotu večer vyrazili k veľvyslanectvu Saudskej Arábie v Teheráne. Niektorí na úrad zaútočili, vnikli dovnútra a založili tam požiar. Polícia 40 z nich zatkla a Teherán potom dal najavo, že nemieni podobné násilie trpieť. Ďalší zvolaný protest sa nemal konať pred ambasádou, ale v centre mesta, ale niekoľko stoviek ľudí prišlo k veľvyslanectvo znovu.

V Bahrajne v sobotu polícia rozháňala zhromaždených šiitov slzným plynom a znovu sa s nimi stretla v nedeľu na šiitskych predmestiach Manámy. Podľa svedkov si zásah vyžiadal niekoľko ranených. Libanonskí šiiti v nedeľu protestovali v Bejrúte a ich vodca Hasan Nasralláh Saudskú Arábiu obvinil z "terorizmu a despotizmu". Nimra označil za "mučeníka a bojovníka svätej vojny".

Stabilita je ohrozená: Poprava
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Saudská Arábia prerušila diplomatické styky s Iránom

Saudský minister zahraničia Ádil Džubajr v nedeľnom vyhlásení na tlačovej konferencii v Rijáde uviedol, že útok na veľvyslanectvo v Teheráne bol prejavom iránskej snahy destabilizovať situáciu v regióne a vytvárať "teroristické bunky" v Saudskej Arábii.

"Saudské kráľovstvo vzhľadom na tieto skutočnosti oznamuje prerušenie diplomatických stykov s Iránom a žiada odchod personálu diplomatickej misie, konzulátu a ďalších nadväzujúcich úradov do 48 hodín. Veľvyslanec bol predvolaný, aby mu to bolo oznámené," povedal saudský minister.

Stabilita je ohrozená: Poprava
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

K Saudskej Arábii sa pridali ďalšie krajiny

Bahrajn a Sudán prerušili v pondelok diplomatické vzťahy s Iránom. Na úroveň chargé d'affaires vzťahy s Iránom obmedzili Spojené arabské emiráty. Saudskú Arábiu podporil aj Kuvajt, styky s Iránom ale neprerušil. V komuniké kuvajtského kabinetu sa uvádza, že útok na saudskú ambasádu bol "hrubým porušením ženevskej konvencie" o ochrane diplomatických misií. Napokon však Kuvajt v utorok odvolal svojho veľvyslanca z Teheránu. Podľa zatiaľ nepotvrdených správ mieni vzťahy obmedziť tiež východoafrické Džibutsko.
 
Stabilita je ohrozená: Poprava
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)
 

Američania sa snažia zabrániť škodám

O vážnom vyhrotení vzťahov medzi Saudskou Arábiou a Iránom v pondelok telefonicky hovoril americký minister zahraničia John Kerry so svojimi partnermi z oboch krajín. Biely dom vyzval Teherán s Rijádom k zdržanlivosti. "Naďalej sa usilujeme o to, aby Iránci a Saudskí Arabi záležitosť urovnali. Vyzývame obe strany, aby preukázali zdržanlivosť a nestupňovali ďalej napätie, ktoré panuje v regióne," vyhlásil hovorca Bieleho domu Josh Earnest.
 
Americká vláda podľa agentúry AP našľapuje okolo roztržky medzi oboma regionálnymi mocnosťami opatrne, pretože konflikt môže mať neblahý vplyv na dosiahnutie mnohých kľúčových cieľov americkej zahraničnej politiky. Kerryho hlavnou úlohou je preto vyzývať k pokoju a varovať pred neprimeranou reakciou, ktorá môže vyvolať novú vlnu sektárskeho násilia.
 
Stabilita je ohrozená: Poprava
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)
 

Rusko sa ponúklo ako mierový sprostredkovateľ

Nemenovaný diplomat pre ruskú agentúru uviedol, že Rusko si vytvorilo dobré vzťahy s oboma týmito štátmi vďaka spoločnej účasti v tzv. viedenskej skupine, ktorá spoločne pracuje na urovnaní vojenského konfliktu v Sýrii. Táto skutočnosť by podľa neho mohla dopomôcť k urovnaniu sporu medzi Rijádom a Teheránom. RIA Novosti podľa agentúry AP totožnosť citovaného ruského diplomata neuviedla, zo správy ďalej nevyplýva ani to, či Moskva dala túto ponuku niektorej zo zainteresovaných strán.
 
Stabilita je ohrozená: Poprava
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)
 

Vzájomné obviňovanie a ďalšie sankcie

Obe krajiny sa vzájomne obviňujú z využívania Nimrovej smrti k stupňovaniu napätia. Hovorca iránskeho ministerstva zahraničia Hosejn Džaberí Ansarí obvinil Rijád, že zámerne vytvára vonkajšie napätie, aby odviedol pozornosť od domácich problémov. "Saudská Arábia stavia svoju existenciu na vyvolávaní ďalšieho napätia a konfliktov," povedal.
 
Saudský minister Ádil Džubajr naopak povedal, že za Nimrovu popravu by Saudskej Arábii mal svet zatlieskať, namiesto aby ju hanil. Nimr bol podľa Džubajra terorista, ktorý sa podieľal na ozbrojených útokoch. Agentúre Reuters saudský minister povedal, že okrem prerušenia diplomatických stykov bolo tiež zastavené letecké spojenie s Iránom, zablokované hospodárske vzťahy a turistika.
Stabilita je ohrozená: Poprava
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)
 

Dopad na cenu a dodávky ropy

"Zvýšené geopolitické napätie medzi Saudskou Arábiou a Iránom viedlo hneď pri začatí obchodovania k citeľnému rastu cien ropy," uviedla maklérska spoločnosť Phillip Futures. Ceny ale neskôr veľkú časť rastu zmazali kvôli obavám ohľadom spomaľovania hospodárskeho rastu v Ázii. Analytici však upozorňujú, že môže byť ohrozená pätina svetových dodávok ropy, ktoré sa prepravujú Hormuzským prielivom.
 
Stabilita je ohrozená: Poprava
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)
 

Saudská Arábia: autoritársky štát bez kostolov či riek

V krajine žije 30 miliónov obyvateľov, z ktorých len 20 miliónov má saudské občianstvo. Je svetovou ropnou jednotkou v ťažbe a exporte. Podľa amerického Úradu pre energetické informácie (EIA) má druhé najväčšie odhadované zásoby ropy na svete. Podľa HDP je s takmer 650 miliardami dolárov asi na 20. mieste sveta. Je na štvrtom mieste medzi krajinami, ktoré dávajú najviac peňazí z rozpočtu na armádu. Saudská Arábia je po Číne a Iráne podľa štatistík Amnesty International krajinou s najväčším počtom popráv. Vlani popravila 157 ľudí, čo bolo najviac od roku 1995, kedy tam týmto spôsobom zomrelo vyše 190 osôb. Je jednou z mála krajín sveta, ktorá sa nepripojila k všeobecnej deklarácii ľudských práv OSN.
 

 
Viac o téme: IránSaudská Arábia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu