Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Nechcela, aby bojoval: Radikál z Daeš zabil svoju matku pred očami divákov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK - Člen radikálnej organizácie Daeš v sýrskom meste Rakka zabil na verejnom mieste svoju matku, ktorá sa ho snažila presvedčiť, aby z nej vystúpil. Oznámila to dnes organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR), ktorá získava správy pomocou miestnych informátorov. Jej tvrdenie nemožno nezávisle overiť.

Podľa dnešnej správy žena z Rakka, kde má Daeš hlavné sídlo, povedala synovi, že západná koalícia Daeš porazí a že by mal z tejto organizácie odísť. Syn informoval ostatných členov a žena bola uväznená. Svedkovia oznámili SOHR, že v stredu ženu pred poštou, kde pracovala, zabil jej vlastný syn.

SOHR v decembri uviedla, že Daeš za 18 mesiacov od vyhlásenia kalifátu týmto spôsobom zavraždil okolo 2000 sýrskych civilistov. Väčšinou ich obvinil z odpadlíctva, ale tiež napríklad z homosexuality.

V okolí Rakky sa intenzívne bojuje. Pri štvrtkových koaličných náletoch tam prišlo podľa SOHR o život 11 civilistov, medzi ktorými bolo osem detí a tri ženy. Daeš bojuje proti koalícii sýrskych demokratických síl, teda skupín, ktoré nezdieľajú ideológiu Daeš. Patria k nim hlavne oddiely Kurdov a arabskí bojovníci. IS sa ich teraz snaží vytlačiť z lokality Ajn Ísá ležiacej asi 50 kilometrov severne od Rakky.

V decembri koalícia zvíťazila nad Daeš v boji o priehradu na Eufrate a o mestečko ležiace na toku rieky. Daeš má ale stále pod kontrolou veľké územie na západnom brehu Eufratu od Rakky po Džarábulus ležiacej na tureckej hranici.

Viac o téme: Daeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu