Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bojovníci Daeš opäť zasiahli: Pri Bagdade sa odpálili piati samovražední atentátnici

 Ilustračné foto/Islamský štát v Tikríte Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto/Islamský štát v Tikríte (Zdroj: SITA)

TIKRÍT - Pri piatich samovražedných atentátoch zahynulo severne od Bagdadu 15 členov irackých bezpečnostných síl. K útokom sa prihlásila radikálna organizácia Islamský štát. V meste Ramadi proti nej pokračuje vojenská operácia.

Samovražední atentátnici dnes udreli na vojenskú základňu pri meste Tikrít. Zabili 15 členov bezpečnostných síl a 22 ich kolegov zranili. Dvaja atentátnici odpálili nálože vo svojom aute pri bráne bývalej americkej základne Camp Speicher, ďalším trom sa podarilo dostať sa dovnútra a zaútočiť tam. Časť základne sa teraz používa k výcviku irackej polície. Vo vyhlásení IS zverejnenom na internete sa uvádza, že terčom mali byť "školitelia armády odmietačov", čo je výraz používaný sunnitskými extrémistami na označenie šiitských moslimov.

Iracká armáda v centre Ramadi

Iracká armáda za podpory koaličného letectva 28. decembra vstúpila do centra Ramadi, ktoré dovtedy kontroloval IS. Boje ale stále pokračujú v okrajových častiach mesta, najmä severne a východne od centra. Podľa hovorcu koalície Steva Warrena zatiaľ irackí vojaci všetky protiútoky IS odrazili. "Nezaznamenali sme, že by IS dokázal dať dohromady bojovú silu a prinútiť Iračanov opustiť pozície," povedal Warren.

Armáda ale oznámila, že IS nasadil proti vojakom na okraji Ramadi samovražedných atentátnikov. Niekoľko vojakov vraj prišlo o život, ale ich presný počet nie je známy. Armáde naďalej pomáha letectvo koalície vedenej USA, ktoré bombarduje pozície IS.

Ramádí je strediskom rozľahlej provincie Anbar, ktorej veľkú časť majú radikáli stále pod kontrolou. Dobytie mesta sa považuje za predpoklad postupu na severoirackom Mosul, ktorý IS obsadil bez boja v júni 2014.

Viac o téme: SmrťBojovníciBagdadDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu