Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hacker z Daeš naverboval tínedžera: Cez čet ho naučil vyrobiť bombu, chcel zničiť svoje rodné mesto

Hussain zverboval tínedžera do Daeš Zobraziť galériu (2)
Hussain zverboval tínedžera do Daeš (Zdroj: YouTube)

MELBOURNE - Vyrobiť bombu je, zdá sa, ľahšie, ako si zrejme väčšina z nás myslí. A čo je horšie, bombu pre teroristov z Daeš. Jeden z nich naučil pomocou internetového tutoriálu tínedžera z austrálskeho Melbourne, ako vyrobiť výbušninu a navyše ho nahováral, aby ju použil proti svojmu rodnému mestu.

Denník Herald Sun odhalil desivé skutočnosti o britskom počítačovom hackerovi Junaidovi Hussainovi, ktorý naučil sedemnásťročného Austrálčana, ako vyrobiť bombu z tlakového hrnca. Úrady tvrdia, že dospievajúci tínedžer udržiaval tajný kontakt so stúpencami Islamského štátu pod pseudonymom Abu Yahya. Tí mu taktiež mali pomáhať pri plánovaní teroristického útoku na Melbourne.

 

Toto komando má zachrániť svet: Tajná jednotka, ktorá dostala Hussajna aj bin Ládina

Austrálska federálna polícia však na to prišla, pretože chlapec sa príliš rozhovoril na Facebooku. "Urobil chyby. Z tisíc zápaliek zoradil nápis Subhan Alah (chvála Alahovi) a potom to odfotil. Bol veľmi odhodlaný," povedal Hussain. Mladík sa priznal k príprave a plánovaniu teroristického útoku.

Hussain, hacker, ktorý sa dal na terorizmus, bol v roku 2012 uväznený po tom, ako prenikol do počítača bývalého britského premiéra Tonyho Blaira. Na internete zverejnil mená, adresy aj telefónne čísla Blairových kontaktov a taktiež číslo Blairovho poistenia. Po prepustení z väzenia ušiel Hussain v roku 2013 do Sýrie a stal sa členom skupiny islamistických počítačových hackerov s názvom Cyber Caliphate.

Hacker z Daeš naverboval
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Pátrala po ňom americká vláda a dokonca sa nachádzal na prvom mieste zoznamu ľudí, ktorých chcel zabiť Pentagon. Dvadsaťjedenročný Junaid bol ale v auguste zabitý dronom počas útoku v Sýrii, ktorí podnikli Američania.

Viac o téme: MelbourneBombaDaešJunaid hussain
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu