Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Počet obetí púte do Mekky je trojnásobne vyšší, ako priznáva Saudská Arábia!

K panike došlo v tretí deň päťdňovej púte do Mekky
K panike došlo v tretí deň päťdňovej púte do Mekky (Zdroj: SITA)

DUBAJ - Počet obetí davovej paniky počas tohtoročnej moslimskej púte do Mekky je viac než trojnásobne vyšší, ako priznávajú saudskoarabskí predstavitelia. Podľa najnovšej bilancie, ktorú zverejnila dnes agentúra AP, si táto udalosť z 24. septembra vyžiadala životy najmenej 2411 pútnikov, zatiaľ čo Saudská Arábia oficiálne zostáva pri 769 obetiach.

Saudskoarabská štátna tlačová agentúra o vyšetrovaní tlačenice počas tohtoročnej púte hadždž informovala naposledy 19. októbra, keď tamojšieho korunného princa Muhammada bin Nájifa vo funkcii ministra vnútra "uistili o pokroku". Bilancia AP vychádza z údajov zverejnených štátnymi médiami a predstaviteľmi v 36 z viac ako 180 krajín, ktorých občania sa na púti do Mekky zúčastnili. V prípade správnosti zverejneného počtu by išlo o najhoršiu tragédiu tohto druhu v dejinách hadždžu.

Najväčšiu skupinu obetí podľa AP tvoria Iránci (464), za ktorými nasledujú občania Mali (305) a Nigéria (274). Viac ako stovku mŕtvych hlásili aj Egypt, Bangladéš, Indonézia, India, Kamerun a Pakistan. Niekoľko stoviek pútnikov je v súvislosti s tlačenicou stále nezvestných. K panike došlo v tretí deň päťdňovej púte do Mekky, ktorú by moslimovia mali absolvovať aspoň raz za život, ak im to finančné podmienky a zdravotný stav umožňujú. Každoročne na púť do Mekky prídu vyše dva milióny moslimov.

Viac o téme: Saudská ArábiaMekka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu