Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Unikátny nález v Kolumbii: Objavili stovky rokov starý vrak španielskej galeóny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BOGOTA - Kolumbia našla vrak španielskej galeóny, ktorá sa potopila v roku 1708 pri pobreží Cartageny údajne s nákladom smaragdov a strieborných mincí. Oznámil to v piatok kolumbijský prezident Juan Manuel Santos, informovala agentúra Reuters.

Na svojom účte na Twitteri uviedol, že podrobnosti zverejnia na dnešnej tlačovej konferencii. Stredoveká trojsťažňová vojenská plachetnica San José sa potopila v roku 1708 v Karibskom mori neďaleko opevneného mesta Cartagena. Patrila do flotily kráľa Filipa V., ktorá bojovala s Angličanmi počas vojny o španielske dedičstvo.

"Veľká novinka! Našli sme galeónu San José. Zajtra poskytneme podrobnosti na tlačovej konferencii v Cartagene," tvítoval Santos.

Dlhoročné pátranie po galeóne San José viedla americká spoločnosť Sea Search Armada (SSA), ktorá sa špecializuje na hľadanie potopených historických vrakov a už v roku 1881 tvrdila, že lokalizovala miesto, kde sa plachetnica potopila. Zdĺhavý právny spor medzi Kolumbiou a SSA viedol kolumbijskú vládu k tomu, že vrak galeóny vyhlásila za súčasť národného kultúrneho dedičstva.

Vrak podľa agentúry DPA objavili pri súostroví Rosario, v kolumbijskýh vodách asi 100 kilometrov od Cartageny. Vojna o španielske dedičstvo sa uskutočnila v rokoch 1701-14 a niektorí historici ju nazývajú prvou svetovou vojnou.

Viac o téme: KolumbiaSan JoséŠpanielska galeóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu