Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nemecko sa dočkalo: NATO sa po viac ako roku opäť pokúsi rokovať s Ruskom

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Severoatlantická aliancia sa bude snažiť o oživenie poradnej skupiny s Ruskom, ktorá zmrazila svoju činnosť pred vyše rokom a pol v dôsledku krízy na Ukrajine. Oznámil to dnes generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na záver dvojdňového rokovania ministrov zahraničných vecí aliancie v Bruseli.

Stoltenberg spresnil, že snaha o oživenie diplomatického dialógu s Ruskom sa koná na žiadosť Nemecka, ktoré už dlhší čas volá po tejto možnosti. "Preskúmam spôsoby na využitie Rady NATO-Rusko ako nástroja politickej angažovanosti," uviedol Stoltenberg pred novinármi v bruselskom sídle aliancie.

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier dnes dopoludnia v rámci ministerských rokovaní uviedol, že vyzval ostatných spojencov v NATO, aby zvážili spôsoby, ako znížiť možné riziká s Ruskom a obnoviť výmenu informácií.

Zasadnutia Rady NATO-Rusko, ktoré sa uskutočňovali na úrovni veľvyslancov, sa nekonali už od júna 2014. NATO prerušilo praktickú spoluprácu s Ruskom po vlaňajšej anexii ukrajinského Krymu Moskvou. Politické a vojenské kontakty obe strany udržiavali, ale komunikačné kanály boli znížené na najnižšiu úroveň.

Doteraz sa návrhom nemeckej strany na oživenie dialógu medzi alianciou a Ruskou federáciou najviac bránili Spojené štáty. Podľa nemenovaných diplomatických zdrojov z prostredia NATO však Američania návrh Nemecka podporujú a majú za sebou aj väčšinu "západných" členov aliancie a súhlas východného krídla NATO.

Spojenci využili bruselské rokovania diplomatov a zopakovali výzvy na adresu Ruska, aby prestalo podporovať proruských separatistov na východe Ukrajiny. "Stále tam existuje riziko obnovenia násilia, aj napriek určitému pokroku pri realizácii dohôd z Minska," zhodnotil Stoltenberg dianie na Ukrajine.

Viac o téme: RuskoNATOJens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu