Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Partnerstvo Slovenska a USA je silné: Americký diplomat ho ocenil "zlatým statusom"

(Zdroj: http://slovakia.usembassy.gov/)

BRATISLAVA - To, že je Slovensko členským štátom Severoatlantickej aliancie (NATO) a Európskej únie, je podľa chargé d´affaires americkej ambasády na Slovensku Liama Wasleyho vo vzťahu k USA „zlatým statusom“, čo znamená že naše vzájomné partnerstvo je silné.

Ako Wasley v rozhovore vyzdvihol, Slovensko participovalo v každej misii NATO a práve oblasť obrany je vo vzájomných slovensko-amerických vzťahoch podľa neho dôležitou.

„Do spoločnej obrany ste prispeli dokonca ešte pred tým, ako ste do Aliancie vstúpili – a to v misiách na Balkáne, v Iraku,“ povedal Wasley s tým, že americkú stranu teší, že Slovensko začína investovať do vlastnej obrany. „Teší nás, že modernizujete vaše vybavenie a investujete do vrtuľníkov Black Hawk,“ dodal vedúci amerického veľvyslanectva v Bratislave. Zdôraznil však, že vzájomné vzťahy v oblasti obrany nie sú len o nákupoch. „Národná garda štátu Indiana tu je aktívna už 21 rokov, má v podstate každodenný kontakt so slovenskou armádou,“ povedal Wasley s tým, že napríklad tento rok prišlo na cvičenie Slovak Shield viac ako 500 amerických vojakov a z nich bolo približne 150 z Indiany. „Po skončení cvičenia 75 slovenských vojakov išlo do USA – a to nerobíme s veľa krajinami,“ poznamenal Wasley s tým, že práve v takejto spolupráci chcú pokračovať. 

Wasley taktiež upozornil, že dôležitou oblasťou vzájomných vzťahov sú medziľudské vzťahy. Tie označil šéf misie sa skvelé. „Každý rok cestuje do USA 38-tisíc Slovákov, pričom 2 700 z nich tvoria študenti, ktorí sa zúčastnili na programe Work and Travel. Majú úžasnú možnosť počas letných prázdnin spoznať najzaujímavejšie miesta v USA, prezentovať tam slovenskú kultúru a po návrate svoje bezprostredné zážitky spoza oceánu prezentovať tu doma,“ povedal Wasley. 

Ako dodal, záujem slovenských študentov na programe Work and Travel ho teší, keďže aj on osobne región strednej Európy prvýkrát navštívil s batohom na pleciach. Podľa jeho vlastných slov prišiel v novembri 1989 do Prahy, kde videl odvahu a napokon víťazstvo protestujúcich. V 90-tych rokoch ako diplomat pôsobil v Poľsku, odkiaľ navštívil aj Košice a Bratislavu. „Slovensko prešlo pozoruhodnými zmenami – či už na inštitucionálnej úrovni, alebo po stránke demokratizácie,“ odpovedal na otázku, ako hodnotí zmeny na Slovensku po revolúcii. 

Viac o téme: USASlovenskoDiplomacia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu