Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Stoltenberg: Náklady NATO na obranu idú správnym smerom

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Výdavky, ktoré Severoatlantická aliancia vynakladá na obranu, "sa uberajú správnym smerom", uviedol dnes vo výročnej správe NATO generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg na tlačovej konferencii v bruselskom sídle NATO pripomenul, že z hľadiska celkových výdavkov, ktoré aliancia vynakladá na obranné účely, pochádzajú takmer tri štvrtiny iba od jednej členskej krajiny - Spojených štátov. Podľa jeho slov dávajú Američania na obranné účely aliancie 72 percent z celkových výdavkov.

Generálny tajomník NATO zároveň pripomenul, že minulý rok 16 členských krajín NATO nielen že zastavilo predošlé škrty vo výdavkoch na obranu, ale začalo obranné rozpočty zvyšovať aj v reálnych číslach. "Škrty európskych spojencov vo výdavkoch na obranu sa prakticky zastavili," skonštatoval Stoltenberg.

Na summite NATO vo Walese v septembri 2014 sa americký prezident Barack Obama a ďalší lídri aliancie zhodli na tom, že spojenci by na účely na obrany mali vyčleniť dve percentá hrubého domáceho produktu. Stoltenberg v tejto súvislosti uviedol, že v roku 2014 sa to podarilo len trom krajinám, kým vlani tento dvojpercentný rozpočtový cieľ dosiahlo už päť krajín aliancie - Spojené štáty, Británia, Grécko, Poľsko a Estónsko.

Podľa Stoltenbergovej správy súhrnné výdavky na obranu európskych členov NATO a Kanady klesli vlani o 0,3 percenta, čo je len tretina voči poklesu vo výdavkoch z roku 2014. "Za posledný rok sme sa začali pohybovať správnym smerom," vyhlásil Stoltenberg pred novinármi.

Viac o téme: NATOJens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu