Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Podľa Stoltenberga bezpečnosť Európy ohrozuje Rusko: Žijeme v nestabilných časoch!

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg podporil dnes dohodu o prímerí v Sýrii, ktorú sprostredkovali USA a Rusko. Na pôde Európskeho parlamentu v Bruseli ubezpečil, že NATO podporuje všetky snahy o pokojný prechod v tejto krajine. Dohodu je potrebné realizovať v praxi a jej dodržiavanie kontrolovať, vyplynulo zo Stoltenbergových slov.

"Žijeme v nestabilných časoch," vyhlásil najvyšší predstaviteľ NATO a dodal, že bezpečnostné prostredie starého kontinentu je komplexnejšie ako kedykoľvek v minulosti.

Európsku bezpečnostnú štruktúru destabilizuje Rusko, navyše jestvuje extrémizmus a čelíme najväčšej utečeneckej a migračnej kríze od druhej svetovej vojny, uviedol Stoltenberg. NATO by podľa neho chcelo na to reagovať posilnením svojich obranných kapacít, dialógom a prevenciou.

Zvýšenie obranných kapacít neslúži aliancii na vedenie vojny, ale na to, aby sa vojne zabránilo. NATO tým vysiela jasný signál, že útok na spojenca nezostane bez odpovede za účasti USA, vyhlásil Stoltenberg a dodal, že vo východnej Európe bude aliancia trvalo a mnohonárodne prítomná a uskutoční tam rozsiahle manévre.

Nórsky expremiér v službách NATO súčasne zdôraznil, že si aliancia želá konštruktívnu spoluprácu s ruskou stranou a nechce ďalšiu studenú vojnu.

Stoltenberg sa dotkol aj problematiky národných rozpočtov na obranu a upozornil, že od roku 2015 nedošlo v členských krajinách NATO k ich kráteniu, ba v 16 štátoch ich vlani dokonca zvýšili.

V Egejskom mori sa v rámci boja proti pašerákom ľudí NATO nechystá prevziať policajné úlohy, avšak chce v regióne podporiť pobrežné stráže Turecka a Grécka, ako aj misiu agentúry Frontex.

Prirodzene, pre plavidlá NATO platí podobne ako pre všetkých zainteresovaných to, že záchrana životov je napríklad pri potápaní sa lode prioritou číslo jeden. Inak zostávajú hlavnými úlohami aliancie v tejto oblasti osveta a kontrola pri rešpektovaní medzinárodného práva.

Migrantov, ktorí prichádzajú z Turecka, by v zmysle dohody s Ankarou mali vracať späť, avšak aliancia ešte skúma technické a právne aspekty tejto otázky, dodal Stoltenberg.

Viac o téme: NATOJens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu