Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

NATO sa môže rozšíriť o ďalšieho člena: Slovensko s týmto krokom súhlasí

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pozvanie Čiernej Hory na vstup do Severoatlantickej aliancie je podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka záväzkom aj uznaním. Ako informoval tlačový odbor rezortu diplomacie, ministri zahraničných vecí členských krajín NATO na zasadnutí v Bruseli v utorok odsúhlasili pozvánku pre Čiernu Horu, aby sa stala ďalším členom Aliancie.

"Slovensko túto pozvánku víta. Je to logický krok, keďže Čierna Hora vykonala potrebné reformy, zaujala jasné postoje v kľúčových otázkach a dokázala, že do tohto spojeneckého zoskupenia patrí. Zároveň je to aj signál pre ostatné krajiny regiónu, že politika otvorených dverí NATO je naďalej v platnosti a je to povzbudenie aj pre ďalších adeptov na členstvo," konštatoval 

Zdôraznil však, že okrem uznania doterajšieho pokroku Čiernej Hory znamená pozvánka aj záväzok pre vládu v Podgorici pokračovať v potrebných reformách. "Pozvánkou sa nič nekončí, skôr naopak – je to začiatok novej etapy vo vzťahu Čiernej Hory a NATO," pripomenul. Dodal tiež, že prijatie krajiny je výsledkom jej vlastnej voľby, nie je namierené proti nikomu a posilní bezpečnosť nielen Čiernej Hory, ale aj stabilitu v celom regióne. 

Slovensko sa dlhodobo angažuje v pomoci pri reformách a transformačnom procese v Čiernej Hore a podporuje jej úsilie o integráciu do EÚ a NATO. 

Ministri dnes rokovali aj v spoločnom formáte s Ukrajinou. Cieľom zasadnutia Komisie NATO - Ukrajina bolo ukázať, že Aliancia napriek novým naliehavým výzvam a hrozbám prichádzajúcim z juhu nezabúda ani na pokračujúci konflikt na východe Ukrajiny a z neho vyplývajúce hrozby pre stabilitu Európy. 

"S ukrajinským rezortným partnerom Pavlom Klimkinom sme diskutovali o bezpečnostnej situácii, zhodnotili sme, ako napredujú reformy v krajine s dôrazom na vojenskú oblasť a jasne sme dali najavo, že na Ukrajinu nezabúdame," povedal po zasadnutí Aliancie s Ukrajinou šéf slovenskej diplomacie.

Viac o téme: Miroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu