Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Obrovská prírodná apokalypsa v Patagónii: Uhynulo tam viac než 300 veľrýb

Ani táto veľryba neprežila hromadný úhyn na juhu Chile Zobraziť galériu (2)
Ani táto veľryba neprežila hromadný úhyn na juhu Chile

SANTIAGO - Viac ako 300 uhynutých veľrýb bolo objavených na pláži v izolovanej a ťažko prístupnej zátoke v oblasti Patagónie na juhu Chile. Vedci dnes oznámili, že by mohlo ísť o najväčší doteraz zaznamenaný hromadný úhyn veľrýb.

"Bolo to ako dívať sa na apokalypsu. Nikdy som nevidela nič podobné," uviedla dnes Vreni Häussermannová, riaditeľka vedeckého centra Huinay a účastníčka expedície, ktorá uhynuté veľryby v júni tohto roku spolu s kolegami objavila počas prieskumného letu nad pobrežím Patagónie medzi zálivom Golfo de Penas a mestom Puerto Natales.

Cieľom expedície bolo pôvodne preskúmať výskyt vráskavca severného, ktorému hrozí vyhynutie, pretože v minulosti bol vyhľadávaným lovným zvieraťom. V apríli tohto roku bolo v Patagónii nájdených približne 20 uhynutých veľrýb tohto chráneného druhu.

Häussermannová v rozhovore pre agentúru AP uviedla, že vedci napočítali 337 uhynutých veľrýb - z časti z nich zostala už len kostra. Pri určovaní počtu uhynutých zvierat si pomáhali aj leteckými snímkami a zábermi družíc. Vedkyňa uviedla, že jej tím sa ešte nedostal do iných početných oblastí, kde pravdepodobne tiež došlo k úhynu veľrýb.

Pravdepodobné príčiny hromadného úhynu veľrýb v Patagónii vedci vysvetlia v článkoch, ktoré vydajú vo vedeckých aj populárno-vedeckých časopisoch. Už teraz zdôraznili, že ani na jednom z tiel neboli poranenia, takže vedci vylúčili ľudské zavinenie a prikláňajú sa k hypotéze, že úhyn spôsobilo premnoženie morských rias alebo vírus.

Viac o téme: PatagóniaSantiagoChile
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu