Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ekologická katastrofa, ktorá ničí časť sveta: Postihnuté dediny, zamorená voda a ohrozené zvieratá

Ekologická katastrofa v Brazílii
Ekologická katastrofa v Brazílii (Zdroj: YouTube)

BRAZÍLIA – Brazílska federálna vláda a vlády jednotlivých brazílskych štátov chcú spoločne žalovať spoločnosť Samarco kvôli zodpovednosti za nedávne pretrhnutiu kalových nádrží pri bani na železnú rudu. Toxická voda z nich zamorila od začiatku novembra rieku Doce aj Atlantický oceán a nešťastie si vyžiadalo smrť najmenej 12 ľudí.

Ministerka životného prostredia Izabella Teixeiraová oznámila, že od vlastníka bane plánujú vlády požadovať náhradu škody vo výške 20 miliárd realov, uviedla agentúra Reuters.

Baňa, kde sa nádrže pretrhli, patrí spoločnosti Samarco, ktorú spoluvlastní dva banské giganti - brazílska firma Vale a austrálska BHP Billiton. Tri nádrže boli umiestnené v banskom komplexe Germano, aby zadržiavali vodu odčerpanú pri banských prácach. Havárie dvoch nádrží postihli celkom šesť dedín, ktorými sa prehnalo na 60 miliónov metrov kubických toxickej odpadovej vody.

Po rieke Doce, kde banské kaly zasiahli ekosystém a zamorili zdroj vody státisícov ľudí, dotieklo bahno až do Atlantického oceánu a dostalo sa aj do prírodnej rezervácie, kam pravidelne priplávajú ohrozené korytnačky. Teixeiraová oznámila, že štát chce žalobu podať začiatkom budúceho týždňa. Ak sa náhrady škôd domôže, použije vysúdené peniaze na dekontamináciu a vyčistenie postihnutých miest.

Viac o téme: Ekologická katastrofaBrazíliaSamarco
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu