Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Francúzske lietadlá po prvý raz útočili z lietadlovej lode Charles de Gaule

Jean-Yves Le Drian
Jean-Yves Le Drian (Zdroj: SITA)

PARÍŽ – Na ciele extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) zaútočili dnes francúzske vojenské lietadlá, ktoré po prvý raz štartovali z paluby lietadlovej lode Charles de Gaule. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie francúzskeho ministerstva obrany.

Vo vyhlásení zverejnenom na Twitteri sa bez poskytnutia podrobnejších informácií uvádza, že francúzske vzdušné sily zničili dva ciele. Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian v nedeľu pre rozhlasovú stanicu Europe 1 povedal, že Charles de Gaule, ktorá je vlajkovou loďou francúzskeho vojenského námorníctva, bude operovať vo východnej časti Stredozemného mora a že od pondelka bude v plnej prevádzke. Úlohou lietadlovej lode nasadenej v Stredomorí bude posilnenie francúzskej angažovanosti v leteckých operáciách proti IS v Iraku a Sýrii. 

Francúzsky prezident Francois Hollande minulý týždeň tiež povedal, že Francúzsko vystupňuje útoky svojich vzdušných síl aj v Sýrii. V záujme zničenia Islamského štátu vyzval na vytvorenie veľkej koalície, ktorej súčasťou by mali byť aj Spojené štáty a Rusko. Hollande sa ešte tento týždeň stretne s americkým prezidentom Barackom Obamom a šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.

Viac o téme: FrancúzskoIslamský štátJean-Yves Le DrianCharles de Gaule
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu