Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Šéf Europolu upozornil, že Európa môže čeliť ďalším útokom ako v Paríži

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: SITA)

BRUSEL – Európa po teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra môže čeliť ďalším podobným útokom džihádistickej skupiny Islamský štát (IS). Počas vypočúvania pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli to dnes uviedol riaditeľ Europolu Rob Wainwright.

Šéf tejto agentúry EÚ, ktorá koordinuje policajné sily v jej členských krajinách, spresnil, že je "rozumné predpokladať", že ďalšie takéto útoky na európskej pôde sú možné. Wainwright porovnal útoky v Paríži, pri ktorých prišlo o život 129 ľudí, s atentátmi v Bombaji z roku 2008, keď skupina moslimských militantov zabila na viacerých miestach indického veľkomesta166 ľudí.

"Udalosti, ku ktorým vtedy došlo v Bombaji, sa teraz dostali do Európy," povedal šéf Europolu. Dodal, že takáto forma organizovaných a koordinovaných útokov je silnejšia a hrozivejšia než teroristické činy osamelých útočníkov, ku ktorým dochádzalo v posledných rokoch a mali ich na svedomí buď jednotlivci, alebo iba malé skupiny ľudí.

Podľa jeho slov sú atentáty v Paríži jasným vyhlásením Islamského štátu, že chce svoju brutálnu značku terorizmu vyvážať do Európy, aby tak IS získal väčší ohlas na medzinárodnej scéne. Wainwright v tejto súvislosti spomenul aj zničenie ruského osobného lietadla nad Egyptom, ku ktorému došlo v októbri, a upozornil, že Európa čelí "mimoriadne vážnej medzinárodnej teroristickej organizácii", ktorá je dobre financovaná a je aktívna už aj na európskych uliciach.

"Táto organizácia predstavuje najvážnejšiu hrozbu terorizmu pre Európu za posledných desať rokov," zdôraznil Wainwright.      

Viac o téme: EurópaEuropol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu