Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Putin pozastavil lety do Egypta: 79-tisíc Rusov sa nemôže dostať domov

Fotka padnutého lietadla
Fotka padnutého lietadla (Zdroj: SITA)

MOSKVA- V Egypte sa v súčasnosti nachádza asi 79.000 ruských turistov, hlavne v letoviskách Šarm aš-Šajch a Hurghada. Informoval o tom šéf ruskej agentúry cestovného ruchu Rosturism Oleg Safonov. Ruský prezident Vladimir Putin v piatok nariadil pozastaviť lety ruských aeroliniek do Egypta, kým sa nepreskúmajú a nenahlásia príčiny katastrofy ruského lietadla na Sinaji. Vláda by mala však zabezpečiť prevoz domov tých turistov, ktorí v Egypte uviazli.

"Počet našich občanov v Egypte bol upresnený," citovala ruské médiá Safonov. "Večer 6. novembra tam bolo okolo 79.000 osôb," uviedol šéf Rosturismu. Asi 1200 Rusov sa podľa neho už vrátilo domov.

Alexandr Burtin z najväčšej ruskej cestovnej kancelárie Tez Tour v piatok vyhlásil, že v Šarm aš-Šajchu môže byť 30.000 až 40.000 Rusov. "Tamojšia (turistická) sezóna vrcholí," povedal agentúre TASS.

Podľa Safonov budú postupne turisti z letoviska evakuovaní. "Priletí prázdne lietadla, do ktorých nastúpia tí turisti, ktorí sa v daný deň majú vrátiť domov," dodal. V rámci sprísnených bezpečnostných opatrení poletia cestujúci bez zapísanej batožiny, iba s príručnou. Kufre budú do Ruska prepravené zvlášť. Dnes bude údajne do Egypta zaslaných 46 prázdnych lietadiel, ktoré majú prepraviť uviaznuté turistov. Ďalších 47 letov je plánovaných na nedeľu.

Podľa hovorkyne združenia cestovných kancelárií Iriny Tjurinové takmer všetci ruskí turisti, ktorí mali v najbližších dňoch zamieriť do Egypta, súhlasili s tým, že namiesto toho pôjdu do Turecka. Ruský Airbus A321 letel minulú sobotu z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu, ale zrútil sa na Sinajskom polostrove. Nešťastie neprežil nikto z 224 ľudí, ktorí boli na palube. Washington a Londýn majú podozrenie, že skazu stroje mohol zaviniť teroristický útok, konkrétne bomba na palube. K útoku na lietadlo sa prihlásila odnož Islamského štátu zo Sinajského polostrova.

V poslednej sekunde záznamu z kokpitu počuť hluk 

Šéf egyptskej komisie vyšetrujúcej haváriu ruského lietadla, pri ktorej pred týždňom zahynulo všetkých 224 ľudí na palube, dnes oznámil, že v poslednej sekunde hlasového záznamu z pilotnej kabíny počuť hluk. Šéf komisie Ajman Mukaddim uviedol na tlačovej konferencii v egyptskom hlavnom meste Káhire, že prebieha analýza hluku, ktorá pomôže určiť jeho pôvod.

Mukaddim dodal, že ešte stále nie je potvrdené, čo spôsobilo haváriu ruského lietadla s dovolenkármi na Sinajskom polostrove. Britská vláda a americkí predstavitelia vyhlásili, že špionážne informácie naznačujú, že lietadlo zničila bomba. Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila k zodpovednosti za túto tragédiu, ale neposkytla žiaden dôkaz svojho tvrdenia. Mukaddim tiež na tlačovej konferencii povedal, že k havárii došlo po 23 minútach letu, keď bol ešte v činnosti autopilot, a že trosky lietadla boli roztrúsené v okruhu až 13 kilometrov. "To zodpovedá rozpadu stroja počas letu," citovala jeho slová tlačová agentúra AP.

"Prvé preskúmanie vraku lietadla ešte neumožnilo určiť pôvod rozpadu stroja za letu," zdôraznil šéf vyšetrovacej komisie v Káhire.Komisia analyzuje hlasové záznamy z kokpitu a v poslednej sekunde nahrávky počula hluk, citovala Mukaddima aj agentúra Reuters. 

"V špecializovaných laboratóriách sa vykoná spektrálna analýza, aby sa určil pôvod tohto hlučného zvuku," uviedol Mukaddim. Šéf egyptskej vyšetrovacej komisie dodal, že jeho tím nemá k dispozícii žiadne dôkazy súvisiace so správami médií, ktoré citujú zdroje zo západných tajných služieb - a tie tvrdia, že lietadlo zrejme zničila bomba."Komisia s veľkou pozornosťou zvažuje všetky možné scenáre nehody a do tejto chvíle nedospela k žiadnemu takémuto záveru," povedal Mukaddim.

Viac o téme: Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu