Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Organizácia potvrdila, že povstalci v Sýrii použili yperit

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HAAG - Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) dnes potvrdila, že povstalci v Sýrii použili v auguste zakázaný yperit a pravdepodobne ním zabili malé dieťa, informovala tlačová agentúra AP.

Zdroj z OPCW už vo štvrtok pre agentúru AP povedal, že inšpektori našli dôkazy o použití yperitu, známeho aj ako horčicový plyn, počas bojov medzi povstaleckými skupinami 21. augusta v meste Mari v provincii Aleppo na severe Sýrie.

Správy o útokoch chemickými zbraňami hlásali sýrski aktivisti, ako aj mimovládne zdravotnícke organizácie už koncom augusta, keď podľa ich informácií bojový plyn zasiahol v meste Mari desiatky ľudí. Dnešné vyjadrenia OPCW je oficiálnym potvrdením.

OPCW súčasne uviedla, že ďalšia misia vyšetrujúca obvinenia z použitia toxických chemikálií v sýrskej občianskej vojne zistila, že pri bojoch v meste Idlib bol v marci použitý chlór. Uvedené zistenia neoznačujú konkrétnych vinníkov a budú zaslané Bezpečnostnej rade OSN. Yperit je jedovatý plyn, ktorý prvýkrát použila nemecká armáda v Belgicku v roku 1917. OSN zakázala jeho používanie v roku 1993.

Viac o téme: SýriaYperitOrganizácia pre zákaz chemických zbraní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu