Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Úspech sýrskej armády: Dobyla strategicky významné mesto v provincii Aleppo ovládané IS

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Sýrska armáda dobyla strategicky významné mesto Hadár v severosýrskej provincii Aleppo, ktoré doteraz ovládali militanti z organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na organizáciu SOHR, ktorá monitoruje dianie v Sýrii.

SOHR uviedla, že vojská sýrskeho prezidenta Bašára Asada podporované spojencami z libanonského hnutia Hizballáh úplne ovládli mesto Hadár na juhu provincie Aleppo. Podľa sýrskej štátnej televízie vládne sily mesto znovu dobyli a zlikvidovali "desiatky teroristov", čo je termín, ktorým sýrski štátni predstavitelia a médiá označujú vzbúrencov bojujúcich proti režimu prezidenta Asada. 

Mesto Hadár bolo baštou islamistických vzbúrencov, ku ktorým patria aj príslušníci skupiny Džabhat an-Nusra, spojenej s teroristickou sieťou al-Káida. Jeho pád by bol druhým významným vojenským víťazstvom, ktoré Asadove jednotky dosiahli tento týždeň. 

V utorok sýrska armáda prelomila obliehanie dôležitej leteckej základne Kuwajris ležiacej 30 kilometrov východne od mesta Aleppo, ktoré je metropolou rovnomennej severosýrskej provincie. Militanti z IS základňu bránenú sýrskymi vládnymi silami obliehali dva roky. 

Viac o téme: ISAleppoHadár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu