Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Letecké spoločnosti sprísňujú opatrenia: Ľudia rušia lety, z Egypta len s kabelkou

Turistov evakuujú z letiska Šarm aš-Šajch
Turistov evakuujú z letiska Šarm aš-Šajch (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Holandská letecká spoločnosť KLM dnes svojim cestujúcim na linke so štartom v Káhire povolila mať len príručnú batožinu. Informovali o tom zdroje káhirského letiska, podľa ktorých šlo o bezpečnostné opatrenie.

Cestujúcim toto nové nariadenie oznámili zamestnanci leteckej spoločnosti pri registrácii na let 554 z Káhiry do Amsterdamu. V dôsledku toho približne polovica cestujúcich zrušila letenku. Lietadlo potom z Káhiry odštartovalo o 30 minút neskôr, pričom na jeho palube bolo len 115 cestujúcich. Pôvodne si letenku na tento let zabookovalo 247 ľudí. 

Spoločnosť KLM informovala vo štvrtok prostredníctvom svojej webovej stránky, že nebude odbavovať veľkú batožinu, ale ubezpečila, že bude pokračovať v letoch do a z Káhiry. 

Egyptské úrady zrušili povolenia na odlety zo Šarm aš-Šajchu 

Egyptské úrady pozastavili platnosť povolení na dnes plánované lety britskej leteckej spoločnosti easyJet, ktorá mala z letoviska Šarm aš-Šajch evakuovať stovky britských turistov. Spoločnosť easyJet vo svojom vyhlásení spresnila, že dnes sa uskutočnia len dva z jej desiatich naplánovaných letov.

Vzniknutú situáciu spoločnosť rieši v spolupráci s britskou vládou. Ubezpečila ďalej, že repatriácia sa začne ihneď po tom, ako spoločnosť dostane príslušné povolenie egyptských úradov. Medzi leteckými spoločnosťami, ktoré majú zabezpečiť prepravu britských turistov zo Šarm aš-Šajchu do Británie, sú aj British Airways a Monarch Airlines. 

Podľa agentúry Reuters je v oblasti Šarm aš-Šajchu okolo 20.000 britských turistov, ktorí sa podľa plánov mali dnes začať vracať do vlasti. Reuters uviedol, že z bezpečnostných dôvodov smú cestovať len s príručnou batožinou.

Britská vláda pozastavila všetky lety

Britská vláda v stredu pozastavila všetky lety britských lietadiel zo Šarm aš-Šajchu. Tieto bezpečnostné opatrenia súvisia s haváriou ruského lietadla Airbus A321, ktoré sa zrútilo minulú sobotu asi pol hodiny po štarte zo Šarm aš-Šajchu. Zahynulo pri tom všetkých 224 ľudí na palube.

Londýn i Washington považujú za možné, že príčinou havárie ruského lietadla na Sinajskom polostrove mohla byť bomba. Na palubu lietadla ju údajne mohla prepašovať miestna odnož extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Egypt tieto dohady odmieta a podobne aj Rusko, ktoré opakovane vyzýva počkať so závermi na výsledky vyšetrovania.

Rusko pozastavilo lety do celého Egypta, kde teraz dovolenkuje asi 45-tisíc Rusov 

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil dnes pozastaviť lety všetkých ruských dopravných lietadiel do Egypta dovtedy, kým nebude stanovená presná príčina sobotňajšej havárie ruského airbusu. Je to prvá známka, že Moskva považuje za dôveryhodnú teóriu, podľa ktorej umiestnili islamskí militanti do ruského lietadla bombu. Doteraz Kremeľ pevne trval na tom, že je priskoro na určenie, čo zavinilo haváriu stroja, poznamenala agentúra Reuters.

V súčasnosti dovolenkuje v Egypte približne 45.000 Rusov, povedal riaditeľ Federálnej agentúry pre cestovný ruch (Rosturism) Oleg Safonov. Ruských turistov zasiahne pozastavenie letov v celom Egypte na rozdiel od Británie, ktorá pozastavila iba lety do Šarm aš-Šajchu.

Putin prijal rozhodnutie na odporúčanie šéfa ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexandra Bortnikova, informoval prezidentov hovorca Dmitrij Peskov. Dodal, že prezident súčasne dal pokyn vláde, aby rokovala s egyptskými orgánmi o zaručení bezpečnosti letov.

Viac o téme: LetoviskoEgyptPád lietadloKLM
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu