Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Muselo dôjsť ku katastrofe? Manželka pilota prehovorila a 3 teórie o príčine pádu lietadla

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: topky)

KÁHIRA - Pád ruského lietadla v Egypte stále vyšetrujú. No už teraz sa vedú špekulácie, čo stálo za zrútením stroja a smrťou 224 ľudí. V hre sú tri možné príčiny - teroristický útok, technická chyba a ľudský faktor.

1. Teroristický útok

Po páde lietadla sa objavili špekulácie, že mohlo ísť o teroristický útok. Rusko sa totiž pred mesiacom vojensky zapojilo do vojny v Sýrii, a to na stranu vládnuceho režimu a proti Islamskému štátu (IS). V sobotu sa k útoku na lietadlo prihlásila skupina džihádistov operujúcich na Sinaji a hlásiaca sa k IS. Ruský minister dopravy Maxim Sokolov to odmietol a označil za "ničím nepodložené" tvrdenia.

Muselo dôjsť ku katastrofe?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Odborníci tiež usudzujú, že islamisti nemajú zbrane na zasiahnutie lietadla v takej výške (lietadlo začal prudko klesať z výšky asi 9450 metrov). IS ale presne neuviedol, akým spôsobom lietadlo zničil. Takže vylúčiť zatiaľ nemožno možnosť bomby na palube či zostrelenie lietadla v nižšej výške, keď sa napríklad chystalo na núdzové pristátie.

Muselo dôjsť ku katastrofe?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA, Twitter)

Podľa jedného zo záchranárov, ktorí dorazili na miesto nešťastia, sa vraj lietadlo rozlomilo na dve časti - malú chvostovú, ktorá zhorela, a väčšiu, ktorá sa roztrieštila o skalu.

2. Technická závada

Táto hypotéza sa zatiaľ javí ako viac pravdepodobná. Manželka kopilota lietadla Sergeja Truchačova podľa ruskej štátnej televízie NTV uviedla, že jej muž si v telefonáte pred odletom zo Šarm aš-Šajchu sťažoval na technický stav stroja.

Muselo dôjsť ku katastrofe?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Zatiaľ boli odobraté vzorky paliva v ruskej Samare, kde havarovaný stroj naposledy tankoval. Previerka týchto vzoriek ukázala, že palivo zodpovedalo normám. Viac ukážu čierne skrinky, ktoré teraz skúmajú experti.

3. Ľudská chyba

Všeobecne sa uvádza, že asi sedem z desiatich leteckých nehôd zaviní ľudské zlyhanie, či už ide o chybu pilota, či niekoho z riadenia letovej prevádzky. Pilot lietadla, ktorý sa zrútil v sobotu na Sinaji, Valerij Nemov bol ale skúsený, mal nalietaných viac ako 12.000 hodín, z toho 3860 v lietadlách Airbus A321. Posádka vraj tiež pred odletom do Šarm aš-Šajchu prešla lekárskou prehliadkou a bola schopná letu.

VIDEO miesto tragédie z pohľadu helikoptéry

 
Aerial footage of 7K9268 A321 crash site

First aerial footage of 20 sq km zone where Russian Airbus A321 crashed carrying 224.

Posted by RT Play on 1. november 2015
Viac o téme: DovolenkaLietadloSmrťAirbusEgypt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu