Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Stoltenberg: Narušenie tureckého vzdušného priestoru Ruskom nie je "nehoda"

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Opakované narušenie tureckého vzdušného priestoru ruskými vojenskými lietadlami nie je žiadna "nehoda", vyhlásil dnes v bruselskom sídle Severoatlantickej aliancie generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

"Nebudem špekulovať o dôvodoch, ale nezdá sa, že by išlo o nehodu. Už boli dva takéto incidenty," pripomenul Stoltenberg na dnešnej tlačovej konferencii v Bruseli. Generálny tajomník NATO upozornil, že aliancia, ktorej súčasťou je aj Turecko, nedostala od ruskej strany "skutočné vysvetlenie" o tom, čo sa stalo. Spresnil, že on osobne nemal priamy kontakt s Moskvou, ako však dodal, NATO zvažuje možnosti využiť dostupné komunikačné kanály s Ruskou federáciou.

Ankara potvrdila informáciu, že dve turecké stíhačky boli v nedeľu 4. októbra počas svojej hliadkovej misie "prenasledované" neidentifikovanou stíhačkou MiG-29. Deň predtým, v sobotu 3. októbra, Turecko nahlásilo narušenie svojho vzdušného priestoru vojenským lietadlom typu Su-30, a v nedeľu došlo k druhému incidentu, keď neidentifikovaná stíhačka MiG-29 prenikla do tureckého vzdušného priestoru.

Skutočnosť, že dve ruské vojenské lietadlá narušili v dňoch 3. a 4. októbra vzdušný priestor Turecka, NATO eviduje. Aliancia v pondelok vo svojom prvom oficiálnom stanovisku k týmto incidentom odsúdila vpády ruského letectva do vzdušného priestoru Turecka, ktoré označila za "nezodpovedné správanie", a zároveň vyzvala Moskvu, aby okamžite zastavila letecké útoky na ciele sýrskej opozície a civilistov v Sýrii.

Očakáva sa, že opakované narušenie tureckého vzdušného priestoru ruskými stíhačkami sa dostane na pracovný stôl ministrov obrany členských krajín NATO, ktorí sa v dňoch 7. a 8. októbra stretnú na pravidelnom rokovaní v Bruseli.

Viac o téme: Jens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu