Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vysokopostavený veliteľ al-Káidy zahynul pri nálete zahraničných síl

Nie je pritom jasné, či útočili lietadlá na čele so Spojenými štátmi alebo Ruska
Nie je pritom jasné, či útočili lietadlá na čele so Spojenými štátmi alebo Ruska (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Sýrska odnož teroristickej siete al-Káida prišla o jedného zo svojich vysokopostavených veliteľov pri nálete zahraničných síl, ktorý uskutočnili vo štvrtok blízko mesta Dáná na severozápade Sýrie. Agentúra AP o tom dnes informovala s odvolaním sa na aktivistov Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Spolu s veliteľom Abdalom Muhsinom Abdalláhom Ibráhímom Šárichom pochádzajúcim zo Saudskej Arábie zahynuli pri nálete aj ďalší dvaja bojovníci radikálnej sunnitskej skupiny Front an-Nusra. Nie je pritom jasné, či v danom prípade útočili lietadlá koalície na čele so Spojenými štátmi alebo Ruska. 

Šárich známy pod prezývkou Sanáfí Nasr údajne viedol operácie al-Káidy v Sýrii a bol jedným zo šiestich mužov, na ktorých pre aktivity tejto siete vlani uvalila sankcie Bezpečnostná rada OSN. 
Dvaja usmrtení spolubojovníci z Frontu an-Nusra podľa SOHR pochádzali zo Saudskej Arábie a Maroka. Ďalší veliteľ tejto skupiny pochádzajúci z Egypta z náletu vyviazol živý. Všetkých štyroch údajne vyslal do Sýrie samotný vodca al-Káidy Ajman Zawáhirí. 

Viac o téme: Al-KáidaAbdal Muhsin Abdalláh Ibráhím ŠárichFront an-Nusra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu