Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Líder Novej demokracie priznal porážku: Tsipras vytvorí koalíciu s Nezávislými Grékmi

Alexis Tsipras a Panos Kammenos (vpravo) Zobraziť galériu (4)
Alexis Tsipras a Panos Kammenos (vpravo) (Zdroj: SITA)

ATÉNY – Predseda gréckej konzervatívnej strany Nová demokracia Evangelos Meimarakis priznal jej volebnú porážku a zablahoželal dnes večer v gréckej televízii k volebnému víťazstvu vodcovi Syrizy Alexisovi Tsiprasovi. Súčasne ho vyzval na vytvorenie vlády národnej jednoty.

Oznámili to agentúry Reuters a DPA. Po zrátaní 25 percent hlasov získala ľavicová Syrizova 35,3 percenta hlasov a Nová demokracia 28,1 percenta, oznámilo ministerstvo vnútra.

Evangelos
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Syriza vytvorí vládnu koalíciu so stranou Nezávislí Gréci 

Iba zopár hodín po skončení predčasných parlamentných volieb v Grécku sa víťazná volebná ľavicová strana Syriza dohodla na vytvorení novej vládnej koalície so svojím doterajším koaličným partnerom, pravicovopopulistickou stranou Nezávislí Gréci. Hovorkyňa Syrizy povedala, že sa na tom dohodli šéfovia oboch strán, bývalý premiér Alexis Tsipras (Syriza) a vodca Nezávislých Grékov (Anel) Panos Kammenos, informovala tlačová agentúra DPA.

Alexis Tsipras a Panos
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Syriza splní dohodu, ktorú uzavrela s medzinárodnými veriteľmi z Európskej únie, povedala agentúre Reuters jej hovorkyňa. "Toto bude vláda s mandátom na štyri roky, so silnou parlamentnou väčšinou, ktorá splní program, ku ktorému sa zaviazala," uviedla Olga Gerovassiliová. "Bude pokračovať v ťažkých rokovaniach s veriteľmi, realizujúc, že toto je začiatok bitky," dodala. Hovorila o rokovaní o tom, ako bude dohoda realizovaná.

Francúzsko označilo volebné víťazstvo Syrizy v Grécku za významný úspech 

Francúzsky prezident Francois Hollande dnes vyhlásil, že volebné víťazstvo gréckej strany Syriza je "významný úspech", a to ako pre Grécko, tak pre Európu. "Je to významný výsledok pre Grécko, ktoré teraz čaká obdobie stabilizácie so solídnou (parlamentnou) väčšinou," povedal Hollande novinárov, ktorí ho sprevádzajú na návšteve Maroka.

Francois Hollande (v strede)
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Je to (tiež) významný úspech pre Európu, ktorá musí načúvať posolstvu Grékov," citovala Hollanda tlačová agentúra Reuters. Francúzsky prezident povedal, že zrejme v nadchádzajúcich týždňoch Grécko navštívi. Grécka pravicová strana Nezávislí Gréci (ANEL) dnes potvrdila, že sa spojí s volebnou víťaznou stranou Syriza a vytvoria spoločne koaličnú vládu. 

"Od zajtrajšieho rána, s Alexisom Tsiprasom ako premiérom budeme skladať vládu," povedal reportérom vodca ANEL Panos Kammenos. Alexis Tsipras v reakcii na svoje volebné víťazstvo povedal, že je to "veľké víťazstvo"Kammenosova strana so ziskom 3,7 percenta hlasov bude mať podľa odhadov 10 parlamentných kresiel. 

Do parlamentu sa podľa týchto prepočtov dostane osem strán: 
- ľavicová Syriza (145 parlamentných kresiel), 
- konzervatívna Nová demokracia (ND, 75), 
- ultrapravicový Zlatý úsvit (19), 
- Panhelénske socialistické hnutie PASOK (17),
- Komunistická strana Grécka (KKE, 15),
- proeurópska centristická To Potami (10),
- pravicovo populistická strana Nezávislí Gréci (ANEL, 10),
- Únia centristov (9).

Viac o téme: GréckoAlexis TsiprasPanos Kammenos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu