Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sýrski utečenci z Jordánska sa začínajú vracať do Sýrie, Kanada urýchli spracovanie o azyl

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

AMMÁN - Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne operácie Stephen O'Brien uznal, že medzinárodné spoločenstvo poskytlo rekordnú podporu na zmiernenie negatívnych dôsledkov krízy v Sýrii. Upozornil však, že napriek tomu je ťažké udržať krok s rastúcimi humanitárnymi potrebami v regióne. O'Brien to vyhlásil v sobotu po svojej návšteve v tábore Zaatari v Jordánsku, kam sa pred občianskou vojnou vo svojej vlasti uchýlili tisíce sýrskych utečencov.

Od roku 2011, keď spočiatku pokojné protivládne protesty v Sýrii prerástli do ozbrojeného konfliktu medzi armádou a povstalcami, túto krajinu opustili asi štyri milióny ľudí, pričom väčšina sa uchýlila do susedných štátov. Ďalšie tisíce sa presídlili v rámci Sýrie. 

Predstavitelia OSN uviedli, že finančná pomoc, ktorú doteraz OSN získala, pokrýva len asi 38 percent zo 7,4 miliardy dolárov nutných na humanitárne operácie v Sýrii a pre Sýrčanov v zahraničí v roku 2015. 

Humanitárne organizácie sú v tejto situácii nútené obmedziť potravinovú aj finančnú pomoc pre utečencov, čo spôsobuje, že títo Sýrčania majú problém vyžiť. V Jordánsku napríklad tretina zo 630.000 sýrskych utečencov v septembri prišla o potravinovú pomoc. Jordánsko súčasne väčšine utečencov neumožňuje, aby sa legálne zamestnali. 

Riaditeľ tábora Zaatari Hovig Etyemezian pre agentúru Reuters uviedol, že z tohto dôvodu Jordánsko denne opúšťa 150 až 200 Sýrčanov, ktorí sa - aj napriek ohrozeniu vlastného života - radšej vrátia do vlasti. V auguste tak z tábora Zaatari odišlo asi 2000 ľudí. Vysvetlil, že utečenci sú už po rokoch života v utečeneckých táboroch unavení a nevidia ani nádej do budúcnosti. Etyemezian uviedol, že nevie, koľko utečencov sa vydalo na cestu do Európy, ale dodal, že je to hlavná téma rozhovorov mladých ľudí v tábore. 

V posledných mesiacoch začali sýrske veľvyslanectvá v Jordánsku a Libanone vydávať cestovné pasy veľkému počtu sýrskych utečencov. S platným pasom utečenci môžu odcestovať do Turecka bez víz. V Turecku sa potom skontaktujú s prevádzačmi a pokúsia sa dostať loďou do Grécka, ktoré je členským štátom EÚ. Odtiaľ zvyčajne pokračujú cez Balkán ďalej v snahe dostať sa do prosperujúcejších krajín, uviedla agentúra AP. 

Kanada urýchli spracovanie žiadostí sýrskych utečencov

Kanadská konzervatívna vláda sa zaviazala, že ak zostane pri moci aj po októbrových parlamentných voľbách, prijme v priebehu najbližších 12 mesiacov 10.000 utečencov zo Sýrie, a to vďaka zjednodušeniu administratívneho konania. V noci nadnes to v Toronte oznámil minister pre imigráciu Chris Alexander.

Týchto 10.000 sýrskych utečencov, ktorých počet stanovila kvóta OSN, by malo do Kanady prísť do septembra budúceho roku, teda o 15 mesiacov skôr, ako sa predpokladalo. Alexander prisľúbil, že úrady urobia všetko pre zjednodušenie administratívy, ako aj pre zachovanie bezpečnosti kanadských občanov. 

V Kanade vládnuci konzervatívci boli v posledných týždňoch terčom kritiky za to, že nedostatočne rýchlo reagovali na migračnú krízu v Stredomorí. Opozičné strany sľúbili, že v prípade svojho víťazstva vo voľbách, vypísaných na 19. októbra, otvoria hranice krajiny pre vojnou prenasledovaných utečencov. 

Liberáli Justina Trudeaua sa zaviazali v takom prípade okamžite prijať 25.000 sýrskych utečencov. Thomas Mulcair, líder Novej demokratickej strany, zasa ohlásil cieľ prijať v Kanade v priebehu štyroch rokov 46.000 utečencov, z toho 10.000 ešte do konca tohto roku. 

Nad utečencami prichádzajúcimi do Kanady si zvyčajne berú patronát cirkevné alebo dobročinné organizácie. Vláda v noci nadnes prisľúbila, že na prechodné obdobie zredukuje počet dokladov, ktoré si vyžaduje takýto patronát, pričom však ubezpečila, že doklady potrebné na bezpečnostnú a lekársku previerku utečencov bude vyžadovať naďalej. 

Viac o téme: UtečenciSýriaStephen O'BrienChris Alexander
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu