Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Výprask v priamom prenose: Schytala to reportérka, ale aj tisícky ďalších

Násilnosti v Bejrúte
Násilnosti v Bejrúte (Zdroj: YouTube)

BEJRÚT - Na dnes naplánovaná protivládna demonštrácia v libanonskej metropole Bejrút sa neuskutoční. Zrušili ju organizátori v obave pred zopakovaním potýčok s bezpečnostnými zložkami, ktoré sprevádzali pouličné protesty v uplynulých dňoch.

 Organizátori internetovej kampane nazvanej príznačne "You Stink!" (Smrdíš!) a zameranej proti neriešeniu problému s odvozom odpadkov z Bejrútu a okolia na svojej facebookovej stránke oznámili, že dnes sa uskutoční tlačová konferencia, na ktorej spresnia dôvody svojho rozhodnutia. O zrušení večernej demonštrácie dnes informovala aj libanonská štátna tlačová agentúra.

Po násilných protestoch proti libanonskej vláde a jej neschopnosti riešiť krízu okolo odvozu odpadu bolo v nedeľu večer v metropole Bejrút vidno jednotky libanonskej armády. Vojaci hliadkovali v centre mesta, vyhlásil armádny hovorca pre televíziu CNN.

Arabská televízia al-Džazíra informovala, že armáda vyprázdnila dve námestia v centre Bejrútu. Podľa Libanonského Červeného kríža utrpeli pri zrážkach zranenia desiatky ľudí, napísala v noci nadnes agentúra DPA.

Protesty v Bejrúte, ktorých účastníci obviňujú vládu z nekompetentnosti a korupcie, prerástli v nedeľu do potýčok už druhý deň po sebe. Polícia nasadila večer vodné delá a slzotvorný plyn proti demonštrantom, ktorí neďaleko sídla vlády v centre hádzali na príslušníkov bezpečnostných síl kamene a petardy.

Príčinou demonštrácií je spor o hlavnú skládku odpadu pre Bejrút, ktorá sa nachádza v horskom mestečku Náama, ležiacom juhovýchodne od metropoly. Tú v júli uzavreli a odvtedy z hlavného mesta neodvážajú odpadky. Protesty sa medzičasom rozšírili aj do iných častí krajiny.

Libanonský premiér Tammám Salám v nedeľu pripustil odstúpenie svojej vlády pre jej neschopnosť riešiť túto krízu i ďalšie problémy v krajine. Situáciu komplikuje aj to, že politický systém v krajine je de facto nefunkčný: Libanon od vlani nemá prezidenta, pretože parlament ho doteraz nebol schopný zvoliť.

Perné chvíľky počas priameho prenosu si zažila aj novinárka libanonskej televízie. Reportérka, ktorá chcela divákom sprostredkovať čo najautentickejší zážitok, sa totiž dostala do prvej línie protestujúcich, ktorí sa stretli s policajtami. A tí medzi rebelujúcimi ľuďmi a prítomnými novinármi nerobili žiadne rozdiely. 

Viac o téme: NásilieBejrútYou Stink!
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu