Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Tureckom sa šíri teror: Streľba a výbuchy pred turistickou atrakciou v Istanbule!

Útok v Istanbule Zobraziť galériu (6)
Útok v Istanbule (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Pri vstupe do istanbulského paláca, kde sú miestne kancelárie tureckého premiéra, dnes bola počuť streľba. Na miesto zamierili sanitky a polícia priestor uzavrela. Prvé informácie tamojších médií nehovorí o zranených ani mŕtvych, polícia zatkla dve ozbrojené osoby. Premiér Ahmet Davutoglu dnes v Istanbule nebol.

Turecká polícia zatkla dvojicu útočníkov, ktorí začali strieľať na policajtov, strážiacich vchod do bývalého sultánskeho paláca Dolmabahce v Istanbule. Agentúra Reuters citovala istanbulského guvernéra Hüseyina Avniho Mutlua, podľa ktorého dvaja členovia bližšie nešpecifikovanej "teroristickej skupiny" zaútočili na policajtov strelnými zbraňami a ručnými granátmi.
 
Jeden príslušník polície pri útoku utrpel ľahšie zranenia. Oboch ozbrojencov zatkli na európskom brehu Bosporu neďaleko od paláca, ktorý patrí medzi najvyhľadávanejšie turistické atrakcie Istanbulu.
 
Turecko prežíva politickú krízu, od júnových volieb sa tam nepodarilo zostaviť vládnu koalíciu. Premiér Davutoglu sa v utorok vzdal poverenia na zostavenie koalície a odovzdal mandát prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi.
 
 
Na dnešnom stretnutí s miestnymi politikmi Erdogan povedal, že Turecko "rýchlo speje k voľbám". Vyhlásil, že krajina pri riešení politickej krízy poslúchne "vôľu ľudu". Podľa tureckej tlače sa chce Erdogan dohodnúť na zostavení dočasnej vlády, ktorá krajinu povedie k jesenným voľbám. Bude o tom rokovať ešte dnes s predsedom parlamentu. Táto vláda podľa odborníkov ešte zvýši neistotu investorov. Kvôli vývoju v krajine je pokles kurzu tureckej líry tento rok o 20 percent a rýchlo klesal aj celý minulý týždeň.
 

 
Podľa zákona má vláda vzniknúť do 23. augusta. Ak sa do tej doby zostaviť vládu nepodarí, má Erdogan vypísať predčasné voľby, pričom moci v krajine by sa ujal dočasný kabinet. Keď však Davutoglu odovzdal mandát, mohol by prezident poveriť zostavením vlády iného politika. Hovorilo sa o šéfovi Ľudovej republikánskej strany (CHP) Kemalovi Kiliçdarogluovi, ktorého strana skončila v júni vo voľbách na druhom mieste.
 
Dnešným vyhlásením túto možnosť Erdogan vylúčil. "Nemám čas zaoberať sa tými, ktorí ani nepoznajú adresu Beştepe," povedal dnes Erdogan a poukázal na Ankarskú štvrť, kde sa nachádza jeho palác.
 
 
Turecko rozpútalo v júli ťaženie proti zakázaniu Strany kurdských pracujúcich (PKK). Po niekoľkých rokoch márnych pokusov o dohodu sa obnovili útoky v tureckom pohraničí a PKK útočia hlavne na príslušníkov bezpečnostných síl. Dnes Kurdi pri bombovom útoku spáchanom na diaľnici v provincii Siirt zabili osem vojakov.
 
Útok v Istanbule
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)
 

Osem tureckých vojakov zabil výbuch bomby na juhovýchode krajiny 

Najmenej osem tureckých vojakov prišlo dnes o život a sedem ďalších utrpelo zranenia pri výbuchu bomby, nastraženej na ceste na juhovýchode krajiny. Oznámila to televízia BBC s odvolaním sa na tureckú armádu. Ankara obvinila z útoku militantov zo zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá sa však k činu zatiaľ neprihlásila. 
 
Bomba vybuchla na hlavnej ceste v provincii Siirt v momente, keď tadiaľ prechádzal konvoj tureckých armádnych vozidiel. Nálož bola podľa tureckých médií odpálená na diaľku. K explózii došlo v čase eskalácie násilia medzi tureckou armádou a kurdskými povstalcami po stroskotaní dva roky trvajúceho prímeria. Dnešný výbuch bol pre tureckú armádu zrejme najkrvavejším od júlového obnovenia bojov s PKK.  
 
Ďalšie štyri obete z radov tureckých vojakov si od utorka vyžiadali boje medzi s kurdskými ľavicovými militantmi v okrese Silvan v provincii Diyarbakir, ležiacej taktiež na prevažne kurdskom juhovýchode Turecka. Od júlového stroskotania prímeria zahynulo v obnovených bojoch medzi tureckými ozbrojenými zložkami a PKK už okolo 90 ľudí. 
Viac o téme: StreľbaPremiérTureckoIstanbul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu