Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Americký exprezident oznámil smutnú novinu: Trpí vážnou chorobou

Jimmy Carter
Jimmy Carter (Zdroj: SITA)

ATLANTA - Bývalému americkému prezidentovi Jimmymu Carterovi diagnostikovali rakovinu. Exprezident to oznámil v stredu prostredníctvom svojej neziskovej organizácie Carterovo centrum, ktoré cituje agentúra AP.

"Pri mojej nedávnej operácii pečene sa zistilo, že mám rakovinu, ktorá sa rozšírila do iných častí tela," uviedol exprezident. Ďalšie informácie o svojom zdravotnom stave hodlá Carter zverejniť až vtedy, keď budú známe ďalšie skutočnosti. 

Z vyhlásenia však nie je zrejmé, v akej časti tela ochorenie vzniklo. Pečeň prvotným zdrojom tejto choroby zväčša nie je, uvádza AP. Carter sa začiatkom mesiaca podrobil operácii, pri ktorej mu lekári z tohto orgánu odstránili malú časť.

V súčasnosti 90-ročný Carter bol 39. prezidentom USA, funkciu vykonával v rokoch 1977-1981. Po tom, ako odišiel z Bieleho domu, založil Carterovo centrum, ktoré šíri povedomie o zdravotnej starostlivosti, demokracii a charite. 

Carter sa angažuje v medzinárodnej politike, publikoval vyše 20 kníh. V roku 2002 sa stal nositeľom Nobelovej ceny za mier. Audioverzia jeho knihy "Naše ohrozené hodnoty" získala v roku 2007 cenu Grammy v kategórii hovorené slovo. 

Viac o téme: RakovinaOznámenieJimmy Carter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu