Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ONLINE Naštvaní Poliaci po prehre o Land Rover: Slovensko muselo sľúbiť "modré z neba"

Takto by malo vyzerať nové auto typu Defender vyrábané v Nitre. Zobraziť galériu (3)
Takto by malo vyzerať nové auto typu Defender vyrábané v Nitre. (Zdroj: Land Rover)

BRATISLAVA - Na Slovensko prichádza veľká investícia. Automobilka Land Rover otvorí nový závod v Nitre. Potvrdili to oficiálni predstavitelia automobilky. Detaily dohody medzi obidvomi stranami zatiaľ nezverejnili. Poliaci tvrdia, že slovenská vláda sľúbila automobilke vysokú štátnu podporu.

Na Slovensko prichádza nová automobilka. Nový závod otvorí pri Nitre Jaguar Land Rover. Prvé autá by mali byť vyrobené v roku 2018. Ročne plánuje automobilka vyrobiť 300 tisíc áut. Malo by ísť najmä o model Defender.

14:23 Koľko stimulov sme Poliakom sľúbili?

Slovenské úrady zatiaľ mlčia o výške stimulov pre britsko-indickú automobilku. Špekuluje sa, že dotácia pre novú továreň sa môže pohybovať vo výške niekoľko stoviek miliónov eur.

14:18 Slovensko patrí ku krajinám, kde sa vyprodukuje najviac áut na jedného obyvateľa

14:02 Poliaci nechceli preplácať

Podľa poľskej strany je to výsledok príliš vysokej štátnej podpory, ktorú slovenská strana ponúkla. "Dali sme našim partnerom dobrú ponuku, ktorá zároveň nebola pre náš štátny rozpočet príliš nákladná," uviedlo ministerstvo. "V záverečnej fáze rokovaní však Slováci prišli s ponukou veľmi vysokej priamej štátnej podpory. Takúto úroveň podpory sme nemohli akceptovať, pretože by to znamenalo, že zisky a náklady by sa medzi obe strany nedelili rovnakým dielom," dodalo poľské ministerstvo hospodárstva.

14:00 Slovensko ponúklo Jaguaru vysokú štátnu podporu

Poľsko, ktoré v súboji o plánovanú výstavbu závodu britskej automobilky Jaguar Land Rover prehralo so Slovenskom, nechcelo zvýšiť ponúkanú štátnu podporu na úroveň, ktorú automobilke ponúkla Bratislava. Uviedlo to dnes poľské ministerstvo hospodárstva.

13:40 Nitra si polepší

Príchod štvrtej automobilky podľa jej slov prinesie nové pracovné miesta nielen v samotnej automobilke, ale aj v sieti subdodávateľov. „Najväčší prínos na trhu práce by bol v regióne, kde sa automobilka bude nachádzať, ale pozitívny vplyv by mohli zaznamenať aj iné oblasti so subdodávateľmi. Infraštruktúra v okolí Nitry by mohla zaznamenať isté zlepšenie s príchodom automobilky,“ predpovedá analytička Muchová.

13:30 Najväčší výrobca áut Vyšehradskej štvorky

„Pokiaľ by sa podarilo dosiahnuť plnú plánovanú kapacitu štvrtej automobilky na Slovensku a zároveň by si tri doterajšie udržali súčasnú úroveň produkcie, zo SR by sa mohol stať definitívne najväčší výrobca automobilov v regióne Vyšehradskej štvorky v celkovom počte vyrobených vozidiel za rok,“ uviedol hlavný analytik Sberbank Slovensko Vladimír Vaňo.

13:20 Nová automobilka v SR podporí produkciu, vývoz aj zamestnanosť

rozšírenie automobilového priemyslu na Slovensku by malo pozitívne ovplyvniť rast ekonomiky aj vývoj na trhu práce. Analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová vyčíslila, že predpokladaná investícia 1,5 miliardy eur tvorí takmer 2 % hrubého domáceho produktu (HDP). Výroba by sa mala spustiť v roku 2018, čo by podľa nej pridalo k rastu priemyselnej produkcie takmer 10 percentuálnych bodov.

13:10 Ďalšia automobilka zvýši krehkosť slovenskej ekonomiky

"V prípade, že príde kríza a, nedajbože, zasiahne práve automobilový priemysel, tak Slovensko bude mať problémy," zdôraznil Jurzyca. "Hovorí sa, že 'Komu česť, tomu česť, pastierovi trúba'. Vo veci príchodu automobilky Jaguar na Slovensko týmto gratulujem Robertovi Ficovi. Je to veľmi dobrá správa pre ľudí na Slovensku," doplnil predseda opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič.

12:54 Ministerstvo hospodárstva podrobné podmienky dohody tají. „Dnešné vyhlásenie predsedu vlády obsahovalo všetky informácie, ktoré je možné nateraz, po dohode oboch strán, zverejniť,“ zareagovala pre Topky hovorkyňa rezortu Miriam Žiaková.

11:45 Poliaci smútia, prehrali so Slovenskom

11:21 Sto percentné rozhodnutie príde v tomto roku

Definitíva príde až neskôr v tomto roku, píše Reuters.

11:15 6 tisíc nových pracovných miest

Podľa mediálnych špekulácií by nová investícia mohla priniesť 6 tisíc nových pracovných miest vrátane pozícií v subdodávateľských sektoroch.

11:06 Máme dobrú sieť dodávateľov a logistickú infraštruktúru

Výberu Slovenska podľa automobilky predchádzala dôkladná analýza viacerých lokalít v Európe, Spojených štátoch a Mexiku. V prospech SR hovorí silná sieť dodávateľov a dobrá logistická infraštruktúra, informovala firma.

11:02 Fico je s výberom Slovenska spokojný

"Úmysel, ktorý sme spoločne deklarovali v tomto dokumente, vnímame ako významný krok na ceste k získaniu strategickej investície s pozitívnym dopadom pre Slovensko, ako aj pre celú EÚ," konštatoval predseda vlády.

"Teší nás, že profesionálne úsilie obidvoch strán viedlo spoločnosť Jaguar Land Rover k záveru, že Slovensko je atraktívnou krajinou pre investície v oblasti automobilového priemyslu. Schválený dokument zblížil záujmy vlády SR a spoločnosti Jaguar Land Rover natoľko, že robí zo Slovenska preferovanú potenciálnu lokalitu na získanie tejto investície," doplnil Fico.

11:00 Automobilka by mala na Slovensku preinvestovať 1,4 miliardy eur

Informovali o tom britské noviny Financial Times. V uplynulých hodinách vláda SR a britská automobilka Jaguar Land Rover podpísali dokument, ktorý je míľnikom na ceste k získaniu obrovskej investície v oblasti automobilového priemyslu.

10:52 K novej investícii nám zablahoželal aj britský veľvyslanec na Slovensku

10:49 Minister financií je hrdý, že si Jaguár vybral práve Slovensko

10:47 Jaguar to potvrdil aj na Twitteri

10:45 Prvé auto v roku 2018

Prvé vyrobené autá by mali zo závodu vyjsť v roku 2018.

10:44  Za rok vyprodukujú 300 tisíc nových áut

Štúdia uskutočniteľnosti, ktorá prebieha so slovenskou vládou, hovorí o plánoch továrne, ktorá by mala vyprodukovať 300.000 vozidiel ročne.

10:37 Kažimír to potvrdil aj na svojom Twitteri

10:35 Fico o detailoch mlčí

Premiér Fico zatiaľ odmietol prezradiť detaily. Teda aké stimuly alebo výhody sme automobilke sľúbili.

10:33 Nové modely Land Rover v 3 kategóriách

Pripomenieme, že po novom sa budú modely Land Rover rozdeľovať do troch kategórií podľa miery luxusu. Na vrchole bude sedieť modelový rad Range Rover, pod ním modely Discovery (aj Discovery Sport) a najlacnejšie verzie by mali mať spoločné označenie Defender.

10:32 Podľa britských médií by sa malo u nás vyrábať auto typu Defender.

Naštvaní Poliaci po prehre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Land Rover)

10:28 Slováci sú atraktívni

O tejto investícii sa hovorilo na Slovensku už veľa. Podľa posledných správ mala automobilka zakotviť v Poľsku. Dnes je však všetko inak. Slováci sa môžu tešiť na novú automobilku, ktorá prinesie nové pracovné miesta. "Slovensko je atraktívna príležitosť," informovala Topky spoločnosť Jaguar Land Rover prostredníctvom hovorkyne Lisy Palmer.

10:25 Investíciu potvrdil šéf Ralf Speth

Automobilka chce investovať a expandovať do sveta. Potvrdzujú to aj jej slová. "Tento krok znamená ďalší posun spoločnosti k tomu, aby sa stala konkurencieschopnejšou globálnou značkou expandujúcou do nových medzinárodných destinácií v budúcnosti."

10:20 Slovensko má etablovaný automobilový priemysel

Šéf spoločnosti Ralf Speth vyhlásil, že Slovensko je pre spoločnosť lákavé. "S etablovaným automobilovým priemyslom, Slovensko je atraktívna potencionálna príležitosť pre nás. Nová továreň doplní naše existujúce fabriky v Británii, Číne, Indii a v rozostavanej továrne v Brazílii."

10:15 Investícia za 2 miliardy

Jaguár rokoval s Poľskom a Slovenskom o investícii za 1,85 miliardy USD. Informovala o tom agentúra Bloomberg. Výrobca športových vozidiel Jaguar Land Rover, ktorý je dcérou spoločnosti Tata Motors Ltd., sa približuje k rozhodnutiu rozšíriť svoju výrobnú základňu v strednej Európe. Poľsko bolo vedúcim kandidátom na získanie investície v hodnote 1,85 miliardy USD (1,68 miliardy eur). Krajina viedla rokovanie o investícii, ktorá by bola najväčšou v poľskom automobilovom priemysle. Teraz je už jasné, že Poliakom dali košom a uprednostnili Slovensko.

Chronológia príchodu automobiliek na Slovensko

12. marec 1991 - Volkswagen Slovakia

Vláda SR, Bratislavské automobilové závody (BAZ), a. s., a koncern Volkswagen podpísali 12. marca 1991 základnú dohodu o podnikateľskom zámere a vytvorení novej spoločnosti. V januári 1999 došlo k zmene právnej formy spoločnosti VW Bratislava spol. s r. o. na VW Slovakia, a. s.

15. január 2003 - PSA Peugeot Citroën Slovakia

Uskutočnilo sa podpísanie investičných dohôd. Záujem SR o získanie investície francúzskej automobilky PSA Peugeot Citroën sa 8. januára 2003 premietol do schválenia vládneho návrhu zmluvy o investičnej spolupráci medzi touto spoločnosťou, SR a mestom Trnava.

18. marec 2004 – Kia Motors Slovakia

Vtedajší premiér SR Mikuláš Dzurinda a prezident spoločnosti Hyundai Kia Automotive Group Chung Mong Koo podpísali v Bratislave Memorandum o porozumení, ktoré zabezpečilo realizáciu podpísaných investičných zmlúv Slovenska so spoločnosťami KIA Motors Corporation a Hyundai Motor.

Viac o téme: AutoInvestíciaLand Rover
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu