Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sýria na pokraji úplného rozpadu: Prezident Asad to nezvláda, už vyše 240-tisíc mŕtvych!

Bašár Asad Zobraziť galériu (6)
Bašár Asad (Zdroj: SITA)

DAMASK - Sýrska armáda je schopná ubrániť sýrsky národ, ale nemá dostatok ľudí. V prejave vysielanom televíziou spojeneckého Hizballáhu to koncom júla priznal sýrsky prezident Bašár Asad, ktorý vyhlásil amnestiu pre dezertérov. Armáda si podľa neho musela vybrať kľúčové regióny, ktoré v boji proti opozícii udrží, a na ne sa sústredila.

Život v Sýrii postavený na hlavu: Takto obyvatelia bojujú s krutým a čudným režimom!

Sýrska armáda v minulých týždňoch stratila niektoré oblasti a začalo sa špekulovať o jej vyčerpanosti. Konflikt v Sýrii trvá dlhšie ako štyri roky a zahynulo pri ňom okolo 240.000 ľudí. Podľa skorších správ držia radikáli z organizácie Islamský štát (IS) až polovicu sýrskeho územia. Ide hlavne o redšie obývané oblasti na severe a východe krajiny. Vojsko je sústredené okolo Damasku a bráni oblasti na západe Sýrie, ktoré obývajú menšinoví aláviti. K nim patrí Asad a zvyšok sýrskeho vedenia.

"Armáda je výkonná, má k dispozícii všetko, ale nedostáva sa jej ľudí," povedal prezident. Skupiny, ktoré sa snažia ho zvrhnúť, podľa neho dostávajú priebežne podporu štátov, ktoré za nimi stoja. Tieto štáty na niektorých miestach do bojov priamo vstúpili, vyhlásil s odkazom na Turecko a niektoré arabské krajiny, ktoré sú súčasťou leteckej koalície bojujúcej proti IS. Turecko sa k bojom pripojilo až po atentáte, ktorý IS spáchal na jeho území a zabil v pohraničí 32 ľudí.

Sýrsky prezident v televízii Al-Manar vyhlásil, že niekedy sa vojsko musí niektorých oblastí vzdať, aby udržalo tie dôležitejšie. Priznal tiež, že po boku sýrskej armády bojujú členovia libanonského šiitského hnutia Hizballáh. Irán považovaný za ďalšieho významného spojenca Damasku vraj Sýrii poskytuje výhradne odborníkov.

Asad vyhlásil amnestiu pre dezertérov a dal im maximálne dva mesiace na to, aby sa prihlásili, alebo vrátili z cudziny. Týka sa aj mladých mužov, ktorí nevstúpili do vojenskej služby. V Sýrii je povinná pre mužov starších ako 18 rokov.

Každodenná realita v Sýrii
Zobraziť galériu (6)
Každodenná realita v Sýrii  (Zdroj: SITA)

Sýria na pokraji úplného
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Sýria na pokraji úplného
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Vojna si vyžiadala už 240-tisíc obetí

Vojna v Sýrii, ktorá trvá od marca roku 2011, si doteraz vyžiadala vyše 240.000 obetí. Novú bilanciu dnes zverejnila Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu v krajine sleduje z Londýna. Medzi obeťami je údajne asi 12.000 detí.

"Od začiatku povstania proti režimu prezidenta Bašára Asada v marci 2011 sme zaznamenali 240.381 úmrtí," povedal agentúre AFP zástupca ochrancov ľudských práv Rami Abdar Rahmán. Z toho je údajne 71.781 civilných obetí, medzi ktorými je 11.964 detí. Ešte tento rok v apríli organizácia hovorila o 220.000 obetiach, pred dvoma mesiacmi potom o 230.000.

Medzi mŕtvymi je podľa sýrskych aktivistov 42.384 bojovníkov sýrskej národnosti - povstalcov, dezertérov, islamistov a Kurdov. V bojoch takisto zahynulo 34.375 islamistov pochádzajúcich zo zahraničia, ktorí do Sýrie prišli bojovať. Najväčší počet obetí je ale v radoch vládnych jednotiek - 88.616. Identita ďalších viac než 3000 obetí je neznáma.

Skutočný počet obetí vojny je ale podľa SOHR ešte vyšší. V bilancii napríklad nie je započítaných asi 30.000 nezvestných osôb, o ktorých sa nič nevie. Medzi nimi je asi 20.000 ľudí, ktorých uväznil sýrsky režim.

Sýrsky konflikt má na konte aj milióny utečencov. Na časti sýrskeho územia bojuje sýrska armáda proti povstalcom, ktorí sa usilujú o zvrhnutie prezidenta Bašára Asada. Neprehľadnú situáciu v krajine využili ozbrojenci z hnutia Islamský štát a obsadili časť územia, najmä na severe Sýrie. Ich ofenzívu sa snažia zastaviť sýrski vojaci, kurdské jednotky, ale aj spojenci na čele so Spojenými štátmi, ktorí podnikajú cielené nálety na pozície islamistov.

Sýrski utečenci v tábore v Jordánsku
Zobraziť galériu (6)
Sýrski utečenci v tábore v Jordánsku  (Zdroj: SITA)

Sýria na pokraji úplného
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: SýriaBašár Asad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu