Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Drastický príbeh z emirátov: Cudzinke pre nevinný post na Facebooku urobili zo života peklo!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook, Topky)

ABÚ ZABÍ - Dávajte si pozor, ak idete do Spojených arabských emirátov! Austrálčanka skončila vo väzení po tom, čo ju súd v Abú Zabí uznal vinnou z "písania urážlivých slov na sociálnych sieťach". Stačila pritom úplná maličkosť. Jodi Magiová (39) zverejnila vo februári na Facebooku fotografiu zahanbujúcu vodiča, ktorý svoje auto odstavil na dvoch parkovacích miestach pre invalidov v bloku, kde mala byt. A potom to prišlo.

Slováci prehovorili o skúsenostiach so slovenskými zastupiteľstvami v zahraničí: Hrôza!

Príspevok neobsahoval žiadne identifikačné údaje, prípadne mená, ale aj tak prišla na políciu sťažnosť vedúca k Austrálčanke, ktorá sa pred súd postavila minulý mesiac. Jodi Magiová tvrdí, že ju uznali vinnou z napísania "urážlivých slov" v sociálnych médiách podľa zákona o kybernetickom zločine. Skončila s pokutou vo výške približne 3600 dolárov a s tým, že má byť deportovaná z krajiny. Keď však išla zaplatiť pokutu, Magiovú zatkli a uväznili.

 

I feel like after everything, I deserve a little truth. The Gulf newspapers 'the Gulf' and 'the National' have both run...

Posted by Jodi Magi on 15. júl 2015

"Nikto so mnou nehovorí, nikto mi nepovedal, čo sa deje," uviedla vtedy pre rádio ABC. "Mám celkom strach," dodala Austrálčanka, ktorá ani len netušila, ako dlho ju budú orgány Abú Zabí zadržiavať. "Dávam svoj život do rúk chaosu... som vydesená," povedala.

Umelkyňa z Perthu vyučovala grafický dizajn ženy v SAE od roku 2012. Priatelia na jej stránku na Facebooku  napísali správy, v ktorých "statočnej žene" posielajú "lásku a objatie".

Ako Magiová uviedla, bola jej vykonaná osobná prehliadka, pri ktorej musela byť nahá, následne musela spať na betónovej podlahe a po celých 53 hodín jej odmietli poskytnúť toaletný papier.

Svoje uväznenie, pokutu a deportáciu označila Austrálčanka za "extrémnu reakciu" na jej údajný prehrešok. Po svojom utorkovom vyhostení kritizovala úrady v Abú Zabí na sociálnych sieťach. Ako tiež uviedla, bola "úplne zdrvená" z príbehov ostatných spoluväzenkýň.

"Nemám sa čo sťažovať v porovnaní s veľkou väčšinou žien, ktoré som stretla. Ich jediným zločinom bolo to, že boli chudobné, vzali si nesprávneho muža, otehotneli mimo manželstva a stali sa obeťami široko rozšírenej a systematickej policajnej korupcie, kde dôkazy, etika a spravodlivý proces sú neznámymi pojmami," dodala Magiová.

Magiová pred deportáciou apelovala aj na austrálske veľvyslanectvo, ale to jej mohlo poskytnúť len obmedzenú pomoc. Hovorca ministerstva zahraničných vecí a obchodu povedal pre portál news.com.au, že pani Magiovej poskytujú konzulárnu pomoc od 25. mája, keď bola odsúdená a že udržiavajú tesný kontakt aj s jej manželom a právnikom. Podľa ministerstva čakanie Magiovej vo väzbe na deportáciu do Austrálie: "To je bežná prax v Abú Zabí".

Pokým ministerstvo hovorí o bežnej praxi, skupiny pre ľudské práva uväznenie ženy odsúdili. Amnesty International hovorí o "zhoršení situácie v oblasti ľudských práv v Spojených arabských emirátoch", a širokosiahlom zákroku proti slobode prejavu.

Skupiny taktiež poukázali aj na problém nearabsky hovoriacich ľudí v SAE: "Sme oboznámení s problémom zadržiavaných, ktorí boli nútení podpisovať dokumenty v arabčine, čo vedie k odsúdeniu za činy, ktorým neporozumeli a nemuseli si uvedomiť, že priznali vinu."

Viac o téme: VyhostenieSpojené arabské emirátyJodi Magiová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu