Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Podvod alebo dôkaz Putinovho klamstva? Prípad tohto muža svedčí o vyslaní Rusov na Ukrajinu!

Proruský rebel na letisku v Donecku. Zobraziť galériu (2)
Proruský rebel na letisku v Donecku. (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Matka ruského vojaka, zajatého na Ukrajine, hovorí, že jej syn nikdy neopustil rady ruskej armády. Spochybňuje tým tvrdenie Kremľa, že jej syn už nebol v činnej službe, keď prekračoval hranice. Zinajda Alexandrovová (58) agentúre Reuters povedala, že sa radšej vyhýba sledovaniu ruských televízií od chvíle, čo sa zo správ dozvedela, že jej syn bol zranený v boji na východe Ukrajiny a zajatý.

Spisovateľ predpovedal Putinov vzostup: Teraz vyriekol proroctvo, čo sa stane s Ruskom!

Ruské úrady popierajú, že by vyslali vojakov na pomoc separatistom na východe Ukrajiny, a tvrdia, že čatár Alexander Alexandrov a jeho veliteľ, kapitán Jevgenij Jerofejev vystúpili z radov špeciálnych síl a postupovali podľa svojej vôle. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ich označil za obyčajných ruských civilistov, ktorí upadli do zajatia. Minister zahraničia Sergej Lavrov uistil, že ich vláda neopustí.

Alexandrov (28) však minulý mesiac z nemocničného lôžka v Kyjeve Reuters povedal, že bol v činnej službe a slúžil u špeciálnych síl, keď bol odoslaný na Ukrajinu. "Nenapísal som žiadosť o prepustenie z armády. Plnil som rozkazy," povedal.

Ruský prezident Vladimir Putin popiera, že by poslal ruských vojakov a zbrane na Ukrajinu, ale tento prípad, spolu s podobnými, toto popieranie spochybňuje. Rusko naznačilo, že Kyjev mohol donútiť mužov, strážených v kyjevskej nemocnici po zuby ozbrojenými strážcami, aby vypovedali tak, ako si praje.

Matka zajatého žijúca v dedine Rožki v Povolží tvrdí, že s ňou syn nikdy nehovoril o zámere odísť z armády. "Nie, nič nehovoril," konštatovala. "Po tom všetkom sa nepozerám na televíziu. Jednoducho nemôžem. Kto im uverí?" Myslí si, že vláda by nemala jej syna nechať na pospas: "Neviem, čo (úrady) robia. Nič mi nepovedali," dodala.

Alexandrova zajali 16. mája a ukrajinské úrady ho obvinili z terorizmu. Vojaci obvinenia odmietli a obhajujú sa, že nikoho nezabili. Alexandrov podozrieva ruské úrady, že donútili jeho manželku Jekaterinu, slúžiacu u rovnakej vojenskej jednotky ako on, aby ruskej štátnej televízii povedala, že z armády odišiel pred odchodom na Ukrajinu. Alexandrova matka tvrdí, že jej nevesta nič o Alexandrovom odchode z armády nepovedala.

Alexandrova manželka nemala o rozhovor záujem. Interview neposkytol ani Alexandrov otec Anatolij, major na penzii, ktorý slúžil u letectva pohraničnej stráže a krátko bojoval vo vojne v Afganistane.

Ukrajina a NATO tvrdia, že na strane separatistov na východnej Ukrajine bojovali stovky ruských vojakov vo vojne, ktorá si vyžiadala vyše 6400 životov. Podľa Moskvy ale žiadni ruskí vojaci na Ukrajine nie sú; zajatí vojaci vraj boli dobrovoľníci, alebo cez hranice zablúdili. Prípadne boli na dovolenke.

Zinajda Alexandrovová prikyvovala, keď počúvala synov hlas zo záznamu skoršieho rozhovoru, v ktorom sa sťažoval, ako ho ranilo, keď počul, že podľa Moskvy už nie je vojak. So synom nehovorila od chvíle, kedy po prestrelke upadol do zajatia. Síce jej skúšal volať z rôznych čísel, ale bála sa telefonát prijať.

"Zavesila som, pretože som tie čísla nepoznala. Čo keby to bola (ukrajinská tajná služba) SBU, aby sa vyhrážala? S nikým si nevolám. Ako som mala vedieť, že je to Saša?" vysvetľovala.

Želá si len, aby Moskva zajatcom viac pomohla s návratom do vlasti. "Jediné, čo chcem, je mať môjho syna rýchlo späť," povedala.

Podvod alebo dôkaz Putinovho
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: VojnaVojakRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu