Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Západné sankcie nerozdelili ruskú spoločnosť, povedal Putin

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Ruský prezident Vladimir Putin dnes povedal, že Západ chcel rozdeliť ruskú spoločnosť ekonomickými sankciami, svoje však nedosiahol. Na zasadnutí prezidentskej Rady bezpečnostnej Ruskej federácie Putin ďalej uviedol, že Západ chce potrestať Rusko za jeho nezávislý kurz, informovala tlačová agentúra AP.

USA a Európska únia reagovali uvalením sankcií na anexiu ukrajinského Krymu Ruskom v roku 2014 a jeho podporovanie proruských povstalcov na východe Ukrajiny. Sankcie obmedzili prístup Ruska na kapitálové trhy a zakázali presuny vojenských a energetických technológií.

Putin poukázal na júnové rozhodnutie EÚ predĺžiť platnosť sankcií do konca januára a na varovanie USA pred možnými novými postihmi. Označil to za signál, "že by sme od niektorých našich geopolitických oponentov nemali očakávať zmenu ich nepriateľského postoja v dohľadnej budúcnosti".

Tajomník rady bezpečnosti Nikolaj Patrušev vyhlásil, že západné veľmoci chcú zbaviť súčasnú vládu Ruska moci. Zámerom Západu je podľa neho "zmeniť vedenie krajiny", citovala ho tlačová agentúra Reuters.

Štátna duma schválila zákon o voľbách v septembri 2016

Poslanci Štátnej dumy Ruskej federácie, dolnej komory ruského parlamentu, schválili dnes v druhom i treťom čítaní návrh zákona, v zmysle ktorého sa budúcoročné parlamentné voľby uskutočnia namiesto decembra o tri mesiace skôr, konkrétne v tretiu septembrovú nedeľu 2016. Návrh podporilo 339 poslancov zo 450-člennej dumy. Podobne ako pri prvom čítaní aj dnes hlasovali proti komunisti, ktorí tvoria druhú najsilnejšiu frakciu v zákonodarnom zbore.

Horná komora ruského parlamentu sa bude príslušnej predlohe venovať v stredu na budúci týždeň. Dokument musí následne podpísať prezident Vladimir Putin. V uplynulých dňoch navrhol vplyvný ruský ekonóm a bývalý minister financií (2000-2011) Alexej Kudrin, že by ruský prezident mohol vypísať predčasné prezidentské voľby, aby získal mandát pre veľmi potrebné hospodárske reformy.

Odznelo to na investičnom ekonomickom fóre v Petrohrade. Putinov prezidentský mandát vyprší v roku 2018. Niektorí analytici dávajú dokonca posunutie parlamentných volieb do priamej súvislosti s vypísaním predčasných volieb hlavy štátu.

Viac o téme: SankcieRuskoVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu