Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Európska komisia navrhla nový, jednotný formát nálepiek pre udeľovanie víz

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL – Európska komisia dnes oznámila, že schválila návrh nariadenia o novom jednotnom formáte pre víza. Súčasné vízové nálepky sú súčasťou spoločnej vízovej politiky EÚ, do ktorej patrí aj vízový informačný systém (VIS).

Členské štáty EÚ používajú jednotný formát pre víza pri ich vydávaní. Cieľom návrhu EK je bojovať proti podvodom s vízovými nálepkami, ktorých počet sa v posledných rokoch výrazne zvýšil. Súčasná podoba vízových nálepiek je z roku 1995. Je už zastaraná a exekutíva EÚ argumentuje, že nová podoba splní náročnejšie bezpečnostné požiadavky súčasnosti.

Výmenu vízových nálepiek si vyžiadalo aj zavedenie vízového informačného systému v októbri 2011. Centralizovaný informačný systém VIS znamená, že žiadosti o udelenie víz sú spracovávané rýchlejšie vďaka používaniu biometrických prvkov (odtlačky prstov a digitálne snímky tváre), čo uľahčí identifikáciu držiteľa víza a pomôže predchádzať krádežiam totožnosti.

Návrh EK bude predložený Rade a Európskemu parlamentu. Po jeho prijatí bude nová európska vízová nálepka používaná všetkými členskými štátmi a krajinami v schengenskom priestore voľného pohybu. 

Viac o téme: VízaEurópska úniaEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu